Ако искате да се присъедините към най-богатия 1% от хората в Монако, ще ви е необходимо осемцифрено състояние.

За да се наредите сред най-заможните в малкото средиземноморско княжество, трябва да разполагате най-малко с 12.4 млн. долара - най-високата сума в световен мащаб, сочи проучване на Knight Frank.

Там жителите милиардери, като британския индустриалец Джим Ратклиф и председателя на Walgreens Boots Alliance Стефано Песина, обикновено не плащат данъци върху доходите и капиталовите си печалби.

Швейцария и Австралия са със следващия най-висок праг за влизане сред най-богатия 1% в света - в двете държави са ви необходими минимум 6.6 млн. долара и 5.5 млн. долара, респективно, според данните на имотната компания.

В САЩ лично състояние от най-малко 5.1 млн. долара може да ви осигури място сред най-богатите хора в страната.

В Азия най-трудно се влиза в клуба на богатите в Сингапур, където е необходимо лично състояние в размер на минимум 3.5 млн. долара, както и в Хонконг (3.4 млн. долара).

За района на Близкия изток прагът е най-висок в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и възлиза на 1.6 млн. долара.

dbr.bg-image

Бразилия е лидер в Латинска Америка - за да попаднете сред най-богатите там, трябва да разполагате с най-малко 430 000 долара.

В северната ни съседка Румъния прагът за влизане сред най-богатия 1% от населението е 587 000 долара, докато за Чехия той възлиза на 880 000 долара, според данните на Knight Frank.

В доклада се посочва още, че пандемията и нарасналите разходи за живот са увеличили разликата между бедните и богатите нации.

Прагът за влизане сред най-богатите в Монако е над 200 пъти по-висок, в сравнение с този във Филипините (57 000 долара), която е на едно от последните места в подреждането на Knight Frank.

Домакинствата с по-ниски доходи усещат бремето на инфлацията, която ги принуждава да харчат много по-голяма част от доходите си за храна и жилищни разходи, според Световната банка.

Междувременно, най-богатите 500 души в света са добавили близо 600 млрд. долара към общото си състояние през тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.