Санкция от 14.7 млн. юана (2.1 млн. долара) беше наложена на китайска комедийна трупа заради шега с военните, в която е използван лозунг на президента Си Дзинпин, съобщава darik.bg, цитирайки BBC.

Шегата, в която поведението на кучетата на комика се сравнява с поведението на военните, предизвика раздразнението на властите. Те заявиха, че Shanghai Xiaoguo Culture Media Co и комикът Ли Хаоши са "унижили народната армия".

Китай предупреди ЕС да не му налага санкции заради търговия с Русия

Компанията прие санкцията и прекрати договора на Ли.

Обидната забележка е направена по време на стендъп представление в Пекин, когато Ли намеква за две осиновени от него кучета, които преследват катерица.

"Другите кучета, които виждате, ви карат да мислите, че са очарователни. Тези две кучета само ми напомниха за... "Бори се, за да победиш, създай образцово поведение", каза Ли, чието сценично име е Хаус.

Русия реагира сдържано на разговора между Си Дзинпин и Зеленски

Играта на думи е част от лозунга, който президентът Си представи през 2013 г. като цел за китайските военни.

В аудиозапис на представлението, споделен в китайската платформа Weibo, се чува как членовете на публиката се смеят на шегата.

Но тя не беше посрещната толкова радушно в интернет, след като член на публиката се оплака от нея. Властите в Пекин съобщиха, че във вторник са започнали разследване.

Си към Зеленски: Диалог и преговори - единственият изход от конфликта

След това са конфискували 1.32 млн. юана от това, което е сметнато за незаконен доход, и са наложили глоба на компанията в размер на още 13.35 млн. юана, според Синхуа.

Дейността на Shanghai Xiaoguo в китайската столица също е спряна за неопределено време.

"Никога няма да позволим на някоя компания или лице да използва китайската столица като сцена за безсмислено очерняне на славния имидж на НОАК [Народната освободителна армия]", заяви пекинското подразделение на Бюрото за култура и туризъм към Министерството на културата на Китай.

Си Дзинпин: Китай трябва да се готви за реални бойни действия

Аудиозаписът се разпространи, като някои националисти заявиха, че са дълбоко обидени, а държавните медии също се включиха в дискусията.

Ли се извини на своите повече от 136 000 последователи в Weibo. "Чувствам се дълбоко засрамен и съжалявам. Ще поема отговорност, ще спра всички дейности, ще се замисля дълбоко, ще се поуча". Оттогава профилът му в Weibo е спрян.

Инцидентът хвърля светлина върху трудния климат за китайските комици.

В края на 2020 г. стендъп комикът Ян Ли беше обвинен в "сексизъм" и "омраза към мъжете", след като се пошегува с мъжете. Група, претендираща да защитава правата на мъжете, също призова да я докладват на китайския медиен регулатор.