Офис сграда във финансовия център на Сан Франциско се продаде за сума, значително по-ниска от оценката ѝ от преди няколко години - нов сигнал за влошаването на състоянието на офис пазар в града, пише Fox Business.

Сделката по придобиването на небостъргача, намиращ се на адрес 350 California Street, е осъществена при цена на кв. м, оценяваща имота на между 60 и 67.5 млн. долара, съобщава San Francisco Business Times.

SKS Real Estate Partners е купувачът на сградата, придобивайки я от Mitsubishi UFJ Financial Group.

Договорената продажна цена от 67.5 млн. долара представлява понижение със 73% на сумата, на която небостъргачът е обявен за продан през 2020 г. Според Real Deal, тя е толкова ниска, тъй като свободните офис площи към днешна дата са около 75%.

Сделката за пореден път потвърждава факта, че офис пазарът в Сан Франциско продължава да се бори с последиците от пандемията, когато технологичните компании разрешиха на служителите си да работят от домовете си.

Данни на Colliers International сочат, че свободните офис площи в града са на ниво от 23%, което е доста повече спрямо 5.3%, отчетени за същия период на 2020 г. Според данни на CBRE, свободните площи са дори повече – 29.4%.

Директорът на пазарните проучвания в Colliers Дерек Даниел смята, че пазарът ще се възстанови, но за това ще е нужно време, тъй като в момента голяма част от компаниите съкращават работна ръка.