Милиардерът Стенли Дракънмилър е инвестирал стотици милиони долара в компании, сочени като главни виновници за развитието на изкуствения интелект.

Според Business Insider, частната компания, управляваща инвестициите на милиардера, е купила акции от Nvidia за 220 млн. долара и е насочила други 210 млн. долара към придобиване на книжа от Microsoft.

Инвестицията в Microsoft е нова за Дракънмилър, който вече притежава над 582 хил. акции от Nvidia.

Двете компании доминират на пазара на изкуствен интелект през настоящата година, като производителят на чипове е посочен като „основен виновник за бума в сектора“, докато интересът около Microsoft се повишава, след като компанията инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, стояща зад ChatGPT.

Акциите на двата гиганта отчитат силен ръст през настоящата година. Книжата на Nvidia добавят 98% към пазарната си оценка, с което се превръща в най-поскъпналото дружество в индекса S&P500.

От своя страна, капитализацията на Microsoft нараства с около 30% спрямо края на миналата година. 

Дракънмилър говори за изкуствения интелект по време на конференцията Sohn Investment. По думите му, това е технология, която ще промени изцяло бизнеса, и може да стане толкова влиятелна, колкото и интернет.