BMW направи дебют на луксозната си нова яхта на 76-ия годишен филмов фестивал в Кан.

Наречена Icon, тя превзе френското крайбрежие, демонстрирайки пищна и щадяща околната среда форма.

Отвъд гладката стъклена външност на плавателния съд се крият въртящи се на 360 градуса седалки, гласово контролиран сензорен екран и множество други високотехнологични функции.

Дори озвучителната система на яхтата е бляскава с ексклузивен саундтрак на холивудския композитор Ханс Цимер, съобщава Daily Mail.

От BMW подчертават, че лодката, оформена като призма, „въплъщава обърната към бъдещето форма на лукс“, върху която са работили дизайнери от Лос Анджелис, Мюнхен и Шанхай.

„Иновативният плавателен съд привлича с уникалния си дизайн и предлага на пътниците напълно ново изживяване. В изключителната атмосфера на борда изящният комфорт се съчетава със значително намалено въздействие върху околната среда“, твърдят още от BMW.

Достигайки скорост от 54 км в час, Icon с дължина 13.15 метра се смята за „пионер в нова категория плавателни съдове“, който поставя „нови стандарти“ със своята електрическа система.

От компанията посочват още, че електрическите морски пътувания досега са ограничени до по-малки и по-бавни лодки с по-къс пробег. Иновация, известна като подводни криле, помага на Icon да постигне по-високи скорости, като същевременно поддържа комфорта на пътниците.

Този механизъм позволява на плавателния съд да се движи върху крила, разположени под водата, докато корпусът му плава над повърхността.

Неговата технология, първоначално използвана в състезания с яхти, намалява енергийните нужди на Icon с до 80 процента, в сравнение с други плавателни съдове.

Междувременно, два електрически мотора с мощност 100 kW преобразуват енергията на шест батерии в обхват от около 100 км със средна скорост от 43 км в час.

Всичко се управлява от командната станция на Icon, оборудвана с класически волан в стил BMW. Тук се намира и 32-инчов сензорен дисплей с гласов контрол, който предоставя полезна информация, като например прогнозата за времето.

От германския автомобилен гигант твърдят, че Icon е „почти безшумен“, като липсват вибрации по време на движение.

Яхтата не е концепция, а „готов за производство“ пример за пионерска технология. Компанията обаче не разполага с информация кога плавателният съд ще се появи на пазара и на каква цена.