Изкуственият интелект съществува от години, но едва ли е намирал място в разговорите толкова често, колкото днес.

Стартирането на ChatGPT на OpenAI изстреля генеративния ИИ в полезрението на много хора, които не му обръщаха внимание или не смятаха, че е от значение за живота им.

Сред тях са и работещите, които вече са се докоснали до технологията, независимо дали го знаят или не, пише darik.bg.

Как изкуственият интелект ще стане приет по-добре

Чатботът, който използва машинно обучение, за да отговаря на въпроси на потребителите, помага на служителите да пишат мотивационни писма и автобиографии, да генерират идеи и дори изкуство на работното място и др.

Той вече прави впечатление в областта на наемането на персонал при специалистите по подбор на персонал, които откриват, че трябва да се адаптират към новата технология.

И тъй като конкурентните компании бързат да пуснат подобни инструменти, тя само ще става все по-надеждна и усъвършенствана.

Въпреки че някои работещи се опасяват, че ще бъдат заменени от изкуствения интелект, експертите твърдят, че технологията, всъщност, може да има силата да повлияе положително на ежедневието и уменията на работниците и дори да подобри цялостната икономика на труда.

BBC Worklife разговаря с експерти за това какво да очакваме от ИИ сега и в бъдеще на работното място.

Google влиза стремглаво в ерата на изкуствения интелект

Разширяване на ежедневните идеи и решения

Една от основните способности на ChatGPT е, че може да функционира като личен асистент - при зададен въпрос той генерира текст на базата на обработка на естествен език, за да ви даде достъпен и четлив отговор.

Наред с предоставянето на информация и отговори, той може да помогне на работещите в сферата на образованието и науката да анализират и разширяват работата си. 

"То може да ви помогне да организирате мозъчна атака и да генерирате нови идеи", казва Карл Бенедикт Фрей, директор "Бъдещето на труда" в Оксфордския университет.

В собствената си академична област той, например, е виждал как тества контрааргументи към дадена теза и пише резюме на изследване. "Можете да го помолите да генерира туит, за да популяризирате статията си", добавя той. "Съществуват огромни възможности."

За работещите в сферата на образованието и науката това може да означава създаване на конспект за блог и публикация в социалните мрежи към него, дестилиране на сложни теми за целева аудитория, планиране на маршрут за бизнес пътуване в нов град или прогнозиране на разходите и сроковете на даден проект.

За медиите (само)критично: Журналистика и изкуствен интелект - заплаха или възможност

За много потребители ChatGPT функционира като резонансна дъска - инструмент, който по-скоро дава идеи, отколкото ги създава.

"Аз генерирам идеи през цялото време и моля ИИ да направи допълнения към тях", казва Итън Молик, доцент в Университета на Пенсилвания, САЩ, който изучава ИИ и иновациите.

"Използвам го, за да ми помага да обработвам информация, да обобщава нещата за мен, до голяма степен като партньор".

Работниците имат голям потенциал да излязат извън рамките с помощта на генеративния ИИ, независимо дали става въпрос за подобряване на ежедневните им работни процеси, или за разработване на дългосрочни проекти и цели.

Повишаване на точността и коригиране на отклоненията

ИИ също така може да улови някои проблеми, които хората могат да пренебрегнат. Това може да означава различни неща - например откриване на неточности в текст, проверка на код или дори заобикаляне на предразсъдъци и предубеждения, за които служителите може дори да не подозират.

Експерт: ChatGPT може да замени Google

Например анализатор, който тълкува набор от данни, може да е в състояние да идентифицира пристрастие към потвърждаване в работата си, което означава, че той търси доказателства в подкрепа на резултат, който вече вярва, че съществува.

ИИ може да интерпретира данните безпристрастно и да предостави по-подробен анализ на цялостната картина, обяснява Анна Саломонс, професор в Училището по икономика към Университета в Утрехт, Нидерландия.

Технологията далеч не е съвършена, но в момента може да положи основите на това работещите да виждат резултати и решения извън личния си опит, като открива възможности за безпристрастност и приобщаване в безброй области и сектори.

А според експертите, ИИ само ще се усъвършенства в това отношение. 

Способността за "по-бързо и по-добро диагностициране на проблеми", казва Саломонс, няма да замени експертните познания - докато ИИ може да идентифицира проблеми, хората все още трябва да ги коригират.

Но генеративният ИИ може да идентифицира тези проблеми по-бързо и често по-точно, отколкото само хората. 

Кои ще са най-търсените и най-ненужните професии след 5 г.?

Освен това, тъй като ChatGPT и други модели за машинно обучение непрекъснато се актуализират и усъвършенстват с разширяването на техните набори от данни, технологията означава възможност за улавяне на пристрастия, грешки и заблуди в най-кратки срокове.

Добавяне на нови работни места и кариери

Едно от основните притеснения относно ИИ е, че той ще отнеме работни места с главоломна скорост. Някои данни потвърждават, че действително тази технология ще засегне широк кръг от работни места; през март Goldman Sachs съобщи, че ИИ може да замени еквивалента на 300 милиона работни места на пълно работно време.

И все пак експертите казват, че все още не трябва да се притесняваме, че ще бъдем изместени - и че може би тази промяна може дори да създаде нови възможности за работа.

ИИ може да помогне на работещите в сферата на знанието да създадат план за блог и публикация в социалните медии, да разработят сложни теми за целевата аудитория, да планират маршрут на бизнес пътуване в нов град или да предвидят разходите и сроковете на даден проект.

Традиционно, казва Молик, "прекъсванията на автоматизацията водят до голям хаос в краткосрочен план, а след това до повече работни места в дългосрочен план". Това съвпада с изследването на Саломонс от 2021 г., което показва, че 60% от работните места, извършвани днес, не са съществували през 1940 г.

Индустриализацията и автоматизацията, казва тя, са довели до появата на цели нови индустрии - от автомобилите до компютрите - и са създали нови работни места - от шофьори до уебдизайнери.

Гръцката телевизия представи първия си водещ на новини с изкуствен интелект

Въпреки че все още не сме в състояние да разберем дали тенденцията ще продължи, нововъзникващите данни започват да показват положителни признаци за нови длъжности и дори цели кариери.

Разпространението на изкуствения интелект вече увеличава търсенето на работни места, включително анализатори на данни и учени, които работят с технологията, за да създават най-добрите практики на работното място.

Според доклада на Световния икономически форум "Бъдещето на работните места през 2023 г.", специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение са най-бързо развиващите се професионални области. 

Подтикване на работещите към работа с изкуствен интелект 

Докато някои работещи се гмуркат в технологията с цялото си сърце, за други може да е страшно да започнат да работят с ИИ.

И все пак генеративният ИИ ще бъде на работното място - и експертите казват, че разпространението му ще подтикне работниците да използват технологията, за да не изостанат.

"Това, което продължавам да подчертавам на хората, е просто да започнат да го използват", казва Молик. Той допълва, че когато работещите станат все по-умели, те могат да изпреварят кривата и да имат ясно изразено предимство на работното място.

Samsung забрани използването на ChatGPT на служебните устройства

Работещите, които се противопоставят на ИИ, могат да бъдат възприемани като нежелаещи или неспособни да се адаптират, казва Фрей.

"Мисля, че работещите, които не работят с ИИ, ще открият, че уменията им стават остарели доста бързо. Затова е наложително да работят с ИИ, за да останат на работа, да бъдат продуктивни и да имат актуални умения."

Тъй като ИИ се превръща във все по-основна част от работния ден, Фрей казва, че този стремеж към владеене на знанията означава, че служителите ще бъдат по-добре подготвени да го използват като допълнение към настоящия си набор от умения.

Запознаването с тази технология също така ги подготвя за бързо израстване и развиване на тези умения.

В крайна сметка, ИИ се развива бързо и пълният му потенциал все още предстои да бъде реализиран. Но много експерти са обнадеждени, че има голям плюс, позволяващ на работниците бързо да въвеждат иновации и да развиват уменията си.

"В идеалния случай искаме да използваме тези технологии за създаване на нови продукти, нови индустрии, нови линии на работа", казва Фрей. "Мисля, че това е предизвикателството занапред - действително да използваме изкуствения интелект, за да създаваме нови и немислими досега неща."