Иновациите никога не са били толкова важни, а най-добрите компании в сферата показват защо това е факт.

Влизащите в топ 50 дружества на консултантската Boston Consulting Group отчитат по-добра доходност от индекса MSCI World Index с 3.3%.

Лидерите им постоянно обявяват нови продукти, навлизането на нови пазари и подсигуряват нови източници на приходи за компаниите си.

Времената бързо се менят. През 2009 г. само 58% от компаниите обявяват намерения да увеличат разходите си за иновации, а 15% - да ги намалят.

Днес нарастването е значително, като 79% от компаниите осъзнават предимствата на иновациите и ги нареждат в топ 3 на приоритетите си. Общо 66% от дружествата смятат да увеличат парите, отделяни за иновации, а 40 на сто - да предприемат значителен ръст. 

На пазара вече има и значителна група компании, които определят иновациите за най-важната си цел в идните месеци и години.

Те планират да насочат пари към покупката на по-малки и иновативни компании и/или към привличането на качествени служители, с чиято помощ ще увеличат скоростта на въвеждането на нови продукти. 
 

                

Именно те са двигателите на дигиталните иновации, както и въвеждането на изкуствения интелект в ежедневието ни.

Според класацията на BCG за 2023 г., Apple продължава да е най-иновативната компания в света. 

Tesla се изкачва с три позиции до второто място, а Microsoft спада с три места в класацията - до пета позиция. Между тях са други два технологични гиганта – Amazon и Alphabet.

В топ 10 са още Moderna, Samsung, Huawei, китайският производител на електрически автомобили BYD и Siemens.

Следват фармацевтичната Pfizer, както и Johnson&Johnson, изкачила се с 15 места, SpaceX, Nvidia и петролната Exxon Mobil.

На позициите от 16 до 20-о място са още Meta, Nike, IBM, 3M и индийската Tata Group.