Според ново проучване, ако сегашният темп на глобално затопляне не бъде спрян, милиарди хора ще бъдат изтласкани извън "климатичната ниша" - температурите, при които хората могат да се развиват, и ще бъдат изложени на опасно горещи условия, съобщава darik.bg.

В изследването, публикувано в списание Nature Sustainability, се оценява въздействието върху хората, ако светът продължи да се развива по предвидената траектория и се затопли с 2.7 градуса по Целзий до края на века, в сравнение с температурите от прединдустриалния период.

Кактуси и фалшиви банани. Какво ще ядем след години?

Като се вземат предвид както очакваното глобално затопляне, така и нарастването на населението, проучването установява, че до 2030 г. около два милиарда души ще бъдат извън климатичната ниша, изправени пред средни температури от 29 градуса по Целзий (84 градуса по Фаренхайт) или по-високи, а до 2090 г. извън нишата ще живеят около 3.7 милиарда души.

Тимъти Лентън, един от двамата водещи автори на проучването, посочва, че една трета от световното население може да се окаже в климатични условия, които не поддържат "човешкия разцвет".

"Това е дълбока промяна на обитаемостта на повърхността на планетата и потенциално може да доведе до мащабна реорганизация на местата, на които хората живеят", казва Лентън, директор на Института за глобални системи към Университета в Ексетър, във видеоклип, споделен от института.

Глобалното затопляне за първи път ще премине ключовата граница от 1.5°C

Според доклада, нишата се състои от места, където средната годишна температура варира от 13 градуса по Целзий (55 градуса по Фаренхайт) до около 27 градуса по Целзий (81 градуса по Целзий). Извън този прозорец условията обикновено са твърде горещи, твърде студени или твърде сухи.

Проучването установява, че макар понастоящем по-малко от 1% от световното население да е изложено на опасни горещини, при средни температури от 29 градуса по Целзий или по-високи, изменението на климата вече е поставило извън нишата повече от 600 милиона души.

"Повечето от тези хора са живели в близост до по-хладния връх на нишата от 13 градуса по Целзий, а сега се намират в "средата" между двата върха. Макар и да не са опасно горещи, тези условия обикновено са много по-сухи и в миналото не са поддържали гъсти човешки популации", казва съавторът на изследването Чи Сю, професор в университета в Нанкин.

Ако Земята се затопли с 2.7 градуса по Целзий, Индия, Нигерия, Индонезия, Филипините и Пакистан ще бъдат първите пет държави с най-много население, изложено на опасни горещини, сочи проучването.

Климатичните промени: 4 неща, които можете да направите за вашия въглероден отпечатък

Цялото население на някои страни, като Буркина Фасо и Мали, както и малките острови, които вече са изложени на риск от покачването на морското равнище, ще бъдат изправени пред безпрецедентно високи температури.

При най-лошите сценарии, ако Земята се затопли с 3.6 или дори 4.4 градуса по Целзий до края на века, половината от населението на света ще се окаже извън климатичната ниша, което представлява това, което докладът нарича "екзистенциален риск".

Според доклада, животът извън климатичната ниша може да доведе до повишаване на смъртността, тъй като излагането на температури над 40 градуса по Целзий може да бъде смъртоносно, особено ако влажността е толкова висока, че тялото вече не може да се охлади до температура, която да поддържа нормалните му функции.

Предвижда се също така екстремните горещини да доведат до намаляване на реколтата, както и до увеличаване на конфликтите и разпространението на болести.

Парниковият ефект и климатичните промени забелязани още през 19 век

Учените отдавна предупреждават, че затопляне над 1.5 градуса по Целзий ще доведе до катастрофални и потенциално необратими промени.

Тъй като районите в климатичната ниша се свиват с повишаването на глобалните температури, по-голяма част от населението също така ще бъде по-често изложено на екстремни метеорологични явления, включително суши, бури, горски пожари и горещини.

Експертите твърдят, че все още има време да се забави темпът на глобалното затопляне, като се откажем от изгарянето на нефт, въглища и газ и преминем към чиста енергия, но времето се изчерпва.

Всяка частица от градуса ще има значение - казва Лентън. "За всеки 0.1 градуса по Целзий затопляне над сегашните нива, около 140 милиона души повече ще бъдат изложени на опасни горещини."

По-рано този месец Световната метеорологична организация обяви, че в рамките на следващите пет години има 66% вероятност температурата на планетата да бъде с повече от 1.5 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива поне за една година.

Поредната криза на Европа: Недостиг на вода

"Толкова закъсняхме да се справим правилно с изменението на климата, че сега сме в момент, в който за да постигнем необходимия темп на промяна, означава нещо като петкратно ускоряване на намаляването на емисиите на парникови газове или декарбонизацията на световната икономика", казва Лентън.