Песизимът на световните капиталови пазари се запазва, на фона на трудния напредък в преговорите за тавана на дълга на Съединените щати.

Преговарящите, които представляват демократическата и републиканската партия в Сената, се срещнаха отново в сряда, за да се опитат да сложат край на безизходицата в преговорите.

Времето за решение изтича и Министерството на финансите предупреди, че федералното правителство може да не е в състояние да плати всичките си задължения до 1 юни.

Американският индекс S&P 500 приключи търговията късно снощи с понижение от 0.73%, Dow Jones Industrial Average загуби 0.77%, а технологичният Nasdaq Composite отчете спад от 0.61%.

Глобалният индекс MSCI world equity, който проследява движенията на акциите в 49 държави, отстъпи с над 1% по време на вчерашната търговска сесия.

Доходността на едномесечните американски ценни книжа, които се отбягват поради опасения за дължимите плащания, когато Министерството на финансите е най-застрашено да остане без пари, се движи близо до рекордно високо ниво от 5.8005%.

Междувременно, референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи до 3.7361%.

Индексът на щатския долар, който измерва движението на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, се повиши с 0.3%, скачайки над двумесечния връх, достигнат миналата седмица.

Цената на суровия петрол вчера се отклони от общия низходящ тренд на пазарите и регистрира повишение от над 1.5% след предупреждението от страна на саудитския министър на енергетиката, което увеличи шанса за нови съкращения на добивите в ОПЕК+. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол бележат лек спад от 0.3% до ниво от малко над 74 долара за барел, докато тези на сорта брент поевтиняват с 0.2 на сто, до 78.22 долара за барел. 

Златото също регистрира понижение, повлияно от поскъпването на щатския долар. Ценният метал бележи спад от 0.4% в сутрешната търговия до ниво от 1957 долара за тройунция.