Събуйте обувките си. Извадете ключовете от джобовете си. Качете се на кантара.

Службата за гражданска авиация на Нова Зеландия ще изисква от националния превозвач на страната да записва теглото на качващите се на международни полети от летището в Окланд, считано от 2 юли 2023 г., информира CNN.

Програмата, която от Air New Zealand наричат "проучване на теглото на пътниците", цели да събира данни за натоварването и разпределението на теглото в самолетите.

„Премерваме теглото на всичко, което се качва в самолета – от карго товарите през храната и багажа“, казва специалистът по подобряване на контрола на натоварването Аластейр Джеймс.

И все пак – теглото на даден човек са лични данни, които не всеки би желал да разкрие. С цел да запази информацията, от авиокомпанията планират да правят проучването анонимно.

Пасажерите ще бъдат помолени да се качат на електронни кантари при чекирането си за полета. Информацията за теглото ще бъде използвана за целта на проучването, но няма да се показва на монитора на служителите.

Отделно ще се мери и ръчният багаж на пътниците.

Не за първи път от Air NZ искат да претеглят пасажерите си. Такава заявка беше направена и през 2021 г., но заради пандемията проучването беше отложено.

Сред хората, молени да премерят теглото си, ще са пътуващите от Окланд до Ню Йорк. 17-часовият полет до летище JFK е един от най-дългите в света.