Ню Йорк, Париж и Токио може да са в списъка за посещение на много туристи, но има и доста градове, които не получават достатъчно признание, но в същото време си заслужава да бъдат посетени.

Подценените градове си имат своите предимства — те често не са толкова пренаселени, цените са по-ниски, а забележителностите също толкова интересни.

Шерил Колберг, която има над 20 г. опит като журналист и автор на туристическа тематика, се допитва до 175 почитатели на пътуванията, експерти и туристически агенти за това кой, според тях, е най-подцененият град, който си заслужава да бъде посетен. Най-често срещаният отговор е Болоня.

“Болоня набира популярност и е на път да се превърне в ‚най-горещия‘ италиански град за посещение,” казва Том Маршант, основател на компанията за луксозен туризъм Black Tomato. “Като дом на спагетите Болонезе, Болоня е и Мека за почитателите на храната.”

Болоня – новото ‘горещо’ място за посещение

Многото прякори на Болоня, като La Rossa („Червената“ заради червените покриви), La Dotta („Образованата“ заради древния Болонски университет) и най-вече La Grassa (“Тлъстата” заради богатата ѝ кухня) обрисуват най-популярните характеристики на града.

Ето няколко причини да включите Болоня в списъка си с места за посещение през тази година:

Хранителната сцена е несравнима

Pixabay

″Много е вероятно Болоня да разполага с най-добрата хранителна сцена в цяла Италия,” казва туристическият блогър от Our Passion for Travel Джеф Милър.

Почитателите на храната могат да разгледат откритите пазари на града и скритите pastifici (магазини за паста), както и да посетят ресторанти, които предлагат любими ястия, като спагети Болонезе и тортелини.

Можете също така да прекарате цял ден във FICO Eataly World (известен още като Disney World на храната) – тематичен парк с площ от 20 акра в Болоня, посветен изцяло на италианската кухня.

Или пък можете да се отправите на пътешествие из област Емилия-Романя, където се заражда италианската гастрономия.

“От Болоня има добър достъп до градовете Модена и Парма, известни с продукти, като Модена прошуто и Пармиджано-Реджано, които носят техните имена,” казва Дейвид Хоукрейвън, собственик на Designed Travel.

Хоукрейвън често изпраща туристи в местни ферми, където могат да опитат Модена прошуто или пък да научат повече за деликатния процес по производството на автентичния балсамов оцет.

Архитектурата и историята на Болоня не отстъпват на тази на други италиански градове

Болоня е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО заради своите арки с обща дължина над 50 км.

Pixabay

Градът може да се похвали с 24 средновековни каменни кули, сред които и най-емблематичната му забележителност - Двете кули.

Авторът в сферата на туризма Ан-Мари Кейхил казва, че почитателите на историята трябва да започнат точно с изкачването на кулата Азинели. Тя също така препоръчва посещение на недовършената базилика Сан Петронио и обиколка на римските руини под библиотеката на Болоня.

Градът е удобен и достъпен

Pixabay

Навсякъде в Болоня можете да се движите пеша, според Маршант, което ще ви спести средства от наемането на автомобил. Ако ви се налага да ползвате градски транспорт, цените на билетите започват от 1.30 евро.

Маршант казва, че местните жители са приятелски настроени, а градът като цяло е безопасен, което го прави приятно място за почивка. Цените на хотелските нощувки са средно под 200 долара в продължение на осем месеца от годината, според туристическата търсачка KAYAK.

Болоня се намира в северната част на Италия и е удобна отправна точка към други популярни места за посещение в страната. Градът е разположен на около 110 км от Флоренция, 150 км от Венеция и 220 км от Милано.

Въпреки това, той е дестинация сам по себе си.