Марс прави своя дебют като ютюбър.

Червената планета ще се разкрие в изцяло нова светлина днес, когато Европейската космическа агенция пусне в канала си в YouTube изображения от Марс за първи път на живо.

Събитието отбелязва 20-ата годишнина от старта на Mars Express - мисия на агенцията за заснемане на триизмерни изображения на повърхността на планетата, които да я покажат в по-пълни подробности.

Можете да наблюдавате спектакъла в YouTube канала на Европейската космическа агенция в продължение на един час със старт в 18:00 ч. централноевропейско време.

Въпреки че няма да бъде съвсем на живо, ще има ново изображение на всеки 50 секунди, посочват от агенцията за CNN. Шоуто ще бъде достъпно и в Twitter акаунта на организацията под хаштага #MarsLIVE.

„Обикновено виждаме изображения от Марс и знаем, че са направени преди дни“, казва Джеймс Годфри, мениджър Операции с космически кораби в центъра за контрол на мисията на агенцията в Дармщат, Германия. „Вълнувам съм да видя Марс такъв, какъвто е сега - като марсианец“, допълва той.

Но не сме ли виждали изображения на Марс преди? Да, но не на живо, посочват от Европейската космическа агенция.

Често данните и наблюденията на червената планета се правят, когато космически кораб не е в пряк контакт със Земята, така че те се съхраняват, докато могат да бъдат изпратени на планетата ни.

В зависимост от това къде се намират Марс и Земята в своите орбити около Слънцето, съобщенията могат да пътуват през космоса от 3 до 22 минути.

За да започне предаването на живо, агенцията изчислява, че ще са необходими около 17 минути светлината, необходима за формиране на изображенията, да стигне от Марс до Земята и след това още една минута, за да премине през кабелите и сървърите.

„Имайте предвид, че никога досега не сме опитвали нещо подобно, така че точното време остава малко несигурно“, казват още експертите.