Слънчевите панели са представяни по света като съществено важно оръжие в борбата с намаляването на въглеродните емисии, но техният експлоатационен период е едва около 25 години.

Експерти твърдят, че милиарди панели в крайна сметка ще трябва да бъдат изхвърлени и подменени.

"Светът е инсталирал над 1 терават капацитет за слънчева енергия. Слънчевите панели обикновено са с капацитет около 400 вата, така че ако броим тези на покривите и соларните паркове по света може би има около 2.5 млрд. соларни панела," казва пред BBC доктор Ронг Денг, експерт по рециклиране на слънчеви панели в Университет на Нов Южен Уелс в Австралия.

Енергийни експерти призовават за спешни държавни мери с цел предотвратяването на очертаващата глобална екологична катастрофа.

"До 2050 г. ще се образува планина от отпадъчни соларни панели, освен ако не започнем да рециклираме сега," казва Уте Колиер, заместник директор на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

"Произвеждаме все повече и повече соларни панели, но как ще се справяме с отпадъците?", пита тя.

Първата голяма стъпка в тази посока може би ще дойде в края на месеца, когато във Франция трябва да заработи първия завод в света изцяло за рециклиране на слънчеви панели.

Компанията за рециклиране на слънчеви панели ROSI, която притежава завода в град Гренобъл, се надява в крайна сметка да може да извлича и използва повторно 99% от съставните части на един слънчев панел.

Освен че ще рециклира стъклото и алуминиевите рамки, новият завод ще може да извлича почти всички скъпоценни метали, които се съдържат в панелите, като сребро и мед.

Тези редки материали може впоследствие да бъдат рециклирани и използвани повторно за производството на нови и по-мощни слънчеви панели.

При традиционните методи за рециклиране на слънчеви панели се възстановяват по-голяма част от алуминия и стъклото, но от ROSI казват, че стъклото  с относителни ниско качество.

Извлеченото по този начин стъкло може да има други приложения, но не и да се използва за продукти, за които е необходимо висококачествено стъкло, като нови слънчеви панели.

Новият завод на ROSI ще отвори в период на бум за производството на слънчеви панели.

Глобалният капацитет за добив на слънчева енергия е нараснал с 22% през 2021 г.

В много случаи слънчевите панели стават относително неизгодни преди да достигнат края на очаквания си живот. Новите и по-ефективни дизайни се разработват на интервали, което означава, че може би е по-евтино слънчевите панели, които са само на 10 - 15 г. да се подменят с по-носи версии.

Ако настоящите тенденции за растеж се запазят, количествата на извадени от експлоатация слънчеви панели може да са огромни, казва Колиерс.

"Смятаме, че до 2030 г. ще има 4 млн. тона скрап, което все още е управляемо количество, но до 2050 г. то може да нарасне до над 200 млн. тона в световен мащаб."

За да добием по-ясна представа, в момента в световен мащаб се произвеждат около 400 млн. тона пластмаса всяка година.

Предизвикателства при рециклирането

Причината за това да има толкова малко съоръжения за рециклиране на слънчеви панели е, че доскоро нямаше много отпадъци, които да се обработват и използват повторно.

Първото поколение слънчеви панели за домашна употреба сега достигат края на своя експлоатационен живот. Експерти твърдят, че са необходими спешни мерки, тъй като тези панели сега наближават края на експлоатационния си период.

"Сега е времето да се мисли за това," казва Колиерс.

Франция вече е лидер сред европейските държави, когато става въпрос за обработка на фотоволтаични отпадъци, казва Никола Дефрен. Неговата организация Soren си партнира с ROSI и други компании, координирайки изваждането от експлоатация на слънчеви панели в цяла Европа.

Във високотехнологичния завод на ROSI в Гренобъл слънчевите панели се разглобяват старателно с цел извличане на скъпоценните метали, като мед, силиций и сребро.

Всеки слънчев панел съдържа само малки части от тези скъпоценни метали и те са толкова смесени с други материали, че досега не е било икономически изгодно да се отделят.

Но тъй като те са толкова ценни, ефективното им извличане може да промени нещата, казва Дефрен.

"Над 60% от стойността се съдържа в 3% от теглото на слънчевите панели," допълва той.

Екипът на Soren се надява, че в бъдеще близо три четвърти от необходимите за производството на слънчеви панели материали, в това число среброто, ще могат да бъдат извличани от стари панели и рециклирани.

В момента няма достатъчно налично сребро за производството на милионите соларни панели, които ще бъдат необходими за прехода от изкопаеми горива, казва Дефрен.

Технологията за рециклиране на соларни панели на ROSI e скъпа. В Европа вносителите или производителите на панели носят отговорност за изхвърлянето им, когато станат негодни за употреба. Много от тях предпочитат натрошаването или раздробяването им, което е много по-евтино.

Дефрен признава, че интензивното рециклиране на слънчеви панели все още прохожда. Soren и нейните партньори са рециклирали малко под 4 000 тона френски соларни панели през миналата година.

Има обаче потенциал за рециклирането на много повече.

"Теглото на всички нови соларни панели, продадени във Франция през миналата година, е било 232 000 тона, така че след 20 г., когато те се износят това са количествата, които ще трябва да се събират всяка година.

Когато това се случи, моят цел е да направя така, че Франция да е технологичният световен лидер в тази сфера," казва Дефрен.