Очаква се изригването на втория по големина вулкан на Хавайските острови да привлече дълги опашки от туристи, стичащи се да видят тази зрелищна гледка.

Активният вулкан Килауеа се намира в национален парк Хавайски вулкани на Големия остров. Той се активизира за първи път от три месеца в сряда вечер (7 юни).

Кадри от динамичната сцена са заснети от Хавайската вулканична обсерватория на Геоложката служба на САЩ, съобщава Independent.

Говорителят на националния парк Джесика Феракейн потвърждава, че се очакват орди от туристи, които ще се редят на опашка, за да видят събитието. „Гледката към Килауеа беше впечатляваща тази сутрин“, допълва тя.

Говорител на Хавайската вулканична обсерватория съобщава: „Началните фази на изригванията са динамични. Изображения от уеб камера показват пукнатини в основата на кратера Halemaʻumaʻu, генериращи потоци лава по повърхността".

В района е в сила червен код за авиацията поради изхвърлянето на пепел от вулкана, но към момента не се смята, че изригването му носи риск за обществеността. Според геолога от обсерваторията Майк Зулер, в момента няма признаци на активност в зоните на разлома.

Езерото от разтопена лава е широко 1300 метра и може да се види от няколко различни гледни точки. За да се насладят на гледката, десетки туристи ще се стекат към отворения 24 часа в денонощието парк.

За да се избегне струпването на тълпи, местните власти съветват наблюдателите да пристигат в района между 21:00 часа и изгрев слънце. Те не трябва да напускат маркираните пътеки от съображения за сигурност.

Фотографът доброволец в парка Джанис Уей наблюдава изригването тази сутрин. Тя казва, че е видяла около 15 фонтана от лава с височина около 46 метра.

Килауеа за последно изригна през януари, като активността му продължи 61 дни, приключвайки през март.

Междувременно, през ноември миналата година посетителите на парка успяха да видят лава от най-големия вулкан в света - Мауна Лоа, в близост до Килауеа.