Доматът плод ли е или зеленчук? Въпросът е подвеждащ, защото отговорът зависи от това кого питате.

Ботаник, например, ще ви каже, че е плод, но попитайте адвокат и ще получите различен отговор.

Спорът е стар и въпреки че науката е ясна по въпроса, той се появява в медиите на всеки няколко години.

Плодът е носеща семена структура на растение, а зеленчук - всяка част от растение, която консумираме. Това може да включва цветя, стъбла, листа, корени, семена и дори самите плодове.

Плодът е ботанически термин, докато зеленчукът е кулинарен термин и смесването на двете може само да създаде объркване.

Но плодовете имат и кулинарно значение. Те обикновено са сладки и се приемат като леки закуски или десерти, докато зеленчуците съдържат по-малко фруктоза и обикновено се сервират като част от основното ястие или гарнитура, пише Amusing Planet.

Според тази класификация, доматите могат да се считат за зеленчуци, но също така и за плодове, от ботаническа гледна точка, подобно на зеления фасул, тиквичките, краставиците и патладжаните.

Върховният съд на Съединените щати е въвлечен в спора през 1893 г., когато търговец на едро от Манхатън на име Джон Никс завежда дело срещу Едуард Л. Хедън, колектор на пристанището на Ню Йорк, оспорвайки статута на доматите.

Десет години по-рано Съединените щати приемат Закона за тарифите от 1883 г., който утроява данъка върху вносните зеленчуци, но плодовете са освободени от него.

ОТ John Nix & Co., която по това време е най-големият продавач на земеделска продукция в Ню Йорк и една от първите компании с доставки от чужбина, преценяват, че могат да спестят значителна сума, ако потвърдят, че доматите са плодове, а не зеленчуци.

Делото стига чак до Върховния съд. Адвокатите на Джон Никс изготвят различни експертизи и призовават двама свидетели, които от 30 години се занимават с търговия на плодове и зеленчуци. Накрая съдия Хорас Грей постановява, че доматът е зеленчук.

Това не е първият път, в който Върховният съд е принуден да се произнесе относно ботанически дефиниции. През 1886 г. вносител твърди, че бобът е семе, но съдия Джоузеф Брадли постановява, че е зеленчук.

Дебатът за плодовете срещу зеленчуците отново се разгаря през 2005 г., когато два американски щата - Тенеси и Охайо, обявяват доматите за плодове на щата. Ню Джърси пък ги обявява за зеленчук на щата.

За да го направи още по-объркано, Европейският съюз издава директива през декември 2001 г., класифицираща доматите като плодове - заедно с моркови, сладки картофи, краставици, тиквички и пъпеши.

В крайна сметка, ако разглеждаме домата като органична структура, трябва да го признаем за плод. Но като се има предвид как се консумира той - в салати, сосове, основа за подправки и т.н., то тогава не можем да не го признаем за зеленчук.

Както казва великият писател хуморист Майлс Кингтън, знанието се състои в това да сме наясно, че доматът е плод. Мъдрост обаче е да не го слагаш в плодовата салата.