Напредъкът в постигането на равенство между половете в световен мащаб се забавя.

Според нов доклад на Световния икономически форум жените няма да постигнат равенство с мъжете още 131 години. С други думи, не и преди 2154 г.

Цялостното неравенство между половете, което е мярка за неравенството в различни сфери, като икономиката, политиката, здравето и образованието, е намаляло едва с 0.3% в сравнение с предходната година, според доклада на Световния икономически форум за 2023 г.

“Слабият напредък” по отношение на намаляването на неравенството и индикациите за липсата на прогрес в сфери като икономиката пораждат “спешна необходимост от възобновени и съгласувани действия,” казва Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

“Последните години бяха белязани от сериозно отстъпление по отношение на равенството между половете в световен мащаб, като постигнатият преди това прогрес бе нарушен от ефекта от пандемията от COVID-19 върху жените и момичетата по отношение на образованието и работната сила, като това бе последвано от икономически и геополитически кризи,” пише Захиди. “Днес някои части от света отчитат частично възстановяване, докато в други има влошаване с настъпването на нови кризи.”

Индексът на Световния икономически форум изчислява равенството между половете в 146 държави по в четири сфери: участие в икономиката и възможности, образователни постижения, здраве и оцеляване и политическо овластяване. Цялостното равенство между половете се е подобрило с 4.1 процентни пункта откакто Светояният икономически форум създаде индекса през 2006 г.

Най-новият доклад отчита напредък в сферите на образователните постижения, здравето и оцеляването и политическото овластяване, докато при участието в икономиката има известно отстъпление.

От Световния икономически форум изчисляват, че ще са необходими 169 години за постигането на глобално икономическо равенство и 162 г. за политическо равенство между половете.

Едва девет държави са намалили най-малко 80% от неравенството между половете и това са Исландия, Норвегия, Финландия, Нова Зеландия, Швеция, Германия, Никарагуа, Намибия и Литва. За 14-а поредна година Исландия е страната с най-голямо равенство между половете с намалявайки 91.2% от неравенството, според Световния икономически форум.

САЩ се нарежда на 43-о място с резултат от 74.8%, като отстъпва в сравнение с миналогодишната 27-ма позиция (76.9%) в резултат на рязко понижение в индекса на политическо овластяване, който изчислява неравенството между мъжете и жените на най-високите нива за вземане на политически решения.

България се нарежда на 65-о място в общата класация с резултат от 71.5%, като отстъпва с 23 места в сравнение с миналогодишната класация.

Резултатът на общо 10 държави в Европа бележи спад от поне 1 процентен пункт, като понижението при Австрия, Франция и България е най-голямо.

Нашата страна отчита най-голямо отстъпление в категорията политическо овластяване, където пада от 56-о място в миналогодишната класация до 98-о в тазгодишната.

Спад има още в категорията образователни постижения, в която България отстъпва от 58-о до 63-о място.  

Страната ни се придвижва напред в категориите участие в икономиката и възможности (от 42-о на 39-о място) и здраве и оцеляване (от 30-о на 28-о място).

10 европейски държави, предвождани от Естония, Норвегия и Словения, пък подобряват резултата си най-малко с 1 процентен пункта в сравнение с миналогодишната класация.

Съвкупно при всички подиндекси Европа може да се похвали с най-голямо равенство между половете измежду всички региони със 76.3%. С настоящите темпове на напредък Старият континент се очаква да постигне равенство между половете след 67.

Исландия, Норвегия и Финландия са най-добре представящите се страни в това отношение в региона и в света.