Лихвите по депозитите започнаха да се повишават още от края на миналата година, но сега вече има ясно изразена възходяща тенденция. Това коментира в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик радио Георги Бучевинов, ръководител на отдел "Депозити" в tbi bank. 

"По данни на БНБ към края на април следната лихва по новопривлечените депозити на пазара за влогове до 1 година е била 0.4%, което може би изглежда малко, но е двойно повече спрямо края на миналата година.

От друга страна, ниво от 0.4% за последно е регистрирано в края на 2016 г.", заяви Бучевинов. 

Той уточни, че  за по-дългосрочните депозити лихвите са по-високи, като средните за влоговете със срок от 1 до 2 години вече са над 1%. 

"В tbi лихвите са до 3% на година, ако откриете депозит през мобилното приложение на банката. Тази лихва се дължи за всяка година, в случай че държите парите си на влог в банката поне 3 години", допълни Бучевинов. 

Той посъветва потребителите да калкулират и всички съпътстващи разходи, когато изчисляват доходността от даден депозитен продукт, включително таксите и комисионите. 

"Човек трябва да се замисли каква доходност получава за спестяванията си, но и какво дължи на банката, в която спестява. В последните години таски и комисиони се начисляват почти за всяка банкова операция, а статистиката показва, че те влияят все повече върху печалбата на банките.

Важно е да следим какво ни взимат за откриване, обслужване на сметка и т.н.", коментира още ръководителят на отдел "Депозити" в tbi bank. 

Той даде пример с това, което се случва на глобалната fintech сцена и заяви, че някои от тях вече се прилагат и в България. 

"Една от тези добри практики е банкирането без такси. В нашето мобилно приложение ежедневните банкови услуги са без такси и комисиони", каза Бучевинов. 

Той смята, че към този тип услуги има все по-голям интерес, тъй като, в крайна сметка, те са по-изгодни за клиентите.

Почти всички основни операции вече могат да се извършват онлайн, с изключение на най-специфичните банкови продукти, например кандидатстването за ипотечен кредит, тъй като там има много допълнителни дейности, които все още трудно могат да бъдат дигитализирани изцяло. 

"Нещата вървят към цялостната дигитализация на банковата индустрия, но тя няма да се случи бързо. Въпрос на време е банковите клонове постепенно да изчезнат, но вероятно това ще се случи в по-дългосрочен план.

Все още има достатъчно голям брой потребители, които предпочитат физическото общуване със своята банка. Традиционно това са по-възрастните хора, за които възможността да поговорят със своя банкер е въпрос на доверие.

От друга страна обаче, в мобилното приложение имаме депозанти на възраст над 80 години", коментира Бучевинов. 

Освен това, според него, в банковите приложения ще се появяват все повече и повече странични продукти и услуги, които не са традиционни за този тип финансови институции. 

"Концепцията за  т. нар. "суперприложения" е базирана на това, че освен услугите на банката, в тях могат да се открият и тези на нейните патньори. А това може да включва най-различни неща, включително покупки на стоки с отложено плащане, резервации за почивки и т. н.", каза той. 

На въпрос дали повишаването на лихвите по депозитите може да се отрази на имотния пазар, тъй коментира, че това не е изключено, тъй като един от компонентите при определянето на лихвите по ипотечните кредити с т. нар. "плаващ" лихвен процент е свързан именно с нивата на депозитите.

Това означава, че ако средната лихва по депозитите върви нагоре, същото ще се случи и с плаващата надбавка на лихвите по ипотеките. 

По думите му, евентуалното ускоряване на тази динамика, водеща до ръст на лихвите по депозитите, ще бъде свързано с увеличаващата се конкуренция между банките за привличане на нови депозанти. 

"Малко по малко банките започват по-активно да привличат ресурс. Това би създало конкуренция, която малко по малко ще започне да се отразява позитивно на вложителите, тъй като ще получават по-добри оферти", обясни Бучевинов.