Типичният гейзер изхвърля гореща вода и пара, когато подземен извор влезе в контакт със скали, нагрети от магма.

Но не всички гейзери изригват, задвижвани от пара. Някои от тях са под влиянието на въглероден диоксид, като водата им е студена, разказва Amusing Planet.

При тях изхвърлянето на водата над повърхността на земята е предизвикано от мехурчета CO2, а не от пара.

Този тип гейзери са много редки. Всъщност, има само няколко такива примера на планетата.

Андернах, Германия

Това е най-високият гейзер със студена вода в света, достигащ височина от 30 до 60 метра. За първи път се появява на повърхността на земята през 1903 г., когато в района е направен 343-метров сондаж.

Първоначално гейзерът е използван за производство и бутилиране на минерална вода, но фабриката е затворена сред претърпени щети по време на Първата световна война.

Друга компания започва да извлича въглероден двуокис през следващите тридесет години след края на войната, когато технически проблеми отново спират работата на обекта.

Гейзерът е реактивиран през 2006 г. като туристическа атракция. Обикновено изригва на всеки два часа за шест до осем минути.

Кристъл, САЩ

Той се намира на източния бряг на река Грийн в Юта, Съединените щати. Гейзерът е създаден през 1936 г., когато е пробит проучвателен петролен кладенец на дълбочина от 800 метра, който неволно попада на зареден с въглероден диоксид водоносен хоризонт на около 215 метра.

Оттогава гейзерът изригва на всеки 8 до 22 часа с продължителност до 30 минути, изхвърляйки големи количества въглероден диоксид и вода, отлагаща травертин.

Водният му стълб може да се издигне и до 40 метра, но в наши дни не превишава шест метра. Изследователите, изучаващи гейзера, вярват, че той е частично запушен от хвърлени в него камъни.

Хержани, Словакия

Това е единственият гейзер със студена вода в Словакия, който изригва от 1872 г. на всеки 24 до 32 часа за около 25 минути, изхвърляйки водата на височина от 10–15 метра.

Валендер Борн, Германия

Намира се в едноименното село, разположен не много далеч от гейзера Андернах.

Изригванията му се случват приблизително на всеки 35 минути, като всяко от тях продължава около 5 минути. За разлика от други студени гейзери, те не приличат толкова на фонтан и са по-бурни. Максималната височина на водния стълб е около 4 метра.