Испанският футболен клуб Барселона продължава да се съобразява с високите заплати, които предишното ръководство на отбора даваше на футболистите. Заради високите възнаграждения Барса се затруднява в привличането и регистрирането на нови играчи, тъй като надхвърля тавана на заплатите, определен от испанската футболна федерация, пише dsport.

Огромен фактор при формирането на конкурентен отбор е правилото за 50-те процент, което означава, че за всяко евро, което клубовете освобождават от тавана на заплатата, те могат да използват само половината за възнагражденията на нов футболист.

Като възнаграждения Барселона плаща на сегашния си състав 386 милиона евро на сезон. Като се включат и футболистите под наем, възнагражденията, изплащани от клуба, са на стойност 440 милиона евро.

Има обаче два фактора, които пряко влияят на надвишаването на лимита на заплатите в Барселона и те нямат нищо общо с първия отбор.

Лапорта: Срещнах се с бизнесмен от Катар, който се интересува да инвестира в Барселона

Тъй като Барса има развита структура като клуб и има множество възрастови гарнитури, каталунците плащат сериозна сума и в тези тимове. За сезон 2023/2024 г. се очаква в това перо да отидат 91 млн. евро.

Другият фактор са доходите. Заплатите на сезон 2023/2024 г. представляват 68% от очаквания доход. Преди две години сумата на заплатите се очакваше да бъде 123% от печалбата, което значително затруднява клуба.

Така става ясно, че в Барса полека-лека успяват да нормализират финансовото си състояние и се очаква съвсем скоро испанският клуб отново да може да прави спокойно по-сериозни трансфери.

Междувременно, президентът на Барселона Жоан Лапорта обяви в интервю, цитирано от dsport, че Лионел Меси ще получава заплата от клуба още почти две години, въпреки че от 2021 година не е част от каталунския тим. 

Става въпрос за забавени възнаграждения, за които Меси се е договорил с предишната администрация по време на пандемията от COVID-19. Дълговете към играча трябва да бъдат погасени до 2025 година.