Специално изготвена карта на света разкрива най-популярните в световен мащаб европейски ваканционни дестинации.

Класацията оглавява гръцкият остров Санторини, следван от испанските Ибиса и Тенерифе. Картата е генерирана с помощта на данни от Google търсения за последните 12 месеца в 185 страни, съобщава Daily Mail.

Санторини оглавява списъка, генериран от CV Villas, благодарение на това, че е най-популярното европейско място за почивка в 47 страни по света, включително САЩ, Финландия, Колумбия, Боливия, Индия, Австралия и Нова Зеландия.

23 гръцки острова, които да посетите през 2023 г.

Ибиса печели второ място като любима ваканционна дестинация на жителите на 29 страни, включително Бразилия, Аржентина, Чили, Кения, Мексико, Ямайка и Португалия.

Заелият третата позиция Тенерифе пък е топ дестинация за зимна ваканция със средна температура през по-студените месеци на континента от 20 градуса.

Испанският остров е номер едно европейска дестинация за бягство за 12 европейски държави, включително Испания, Обединеното кралство, Германия и Белгия.

Челната петица допълват италианският остров Сицилия и Корфу в Гърция, като страната има още представители в топ 10 - Кос, Миконос и Крит също попадат сред най-търсените места за почивка в Европа.

В САЩ Сицилия е най-популярната европейска дестинация - в 29 щата, Санторини е на първо място в 16, а Тоскана е на първо място в четири. В Африка Санторини е номер 1 в 15 страни, а Ибиса в осем.

На Балканите

Европейският фаворит за почивка на българите, изненадващо, не е гръцки представител, а Анталия в Турция, която е любимец и на самите турци. Гърците и северномакедонците предпочитат Крит, а румънците, хърватците и молдовците - Тенерифе.

Сърбите пък са фенове на Хвар, а жителите на Черна гора - на Санторини.

Най-популярните европейски дестинации в световен мащаб: 

1. Санторини, Гърция - 47 страни

2. Ибиса, Испания - 29 

3. Тенерифе, Испания - 18 

4. Сицилия, Италия - 7 

5. Корфу, Гърция - 4 

6 = Кос, Гърция - 3 

6 = Анталия, Турция - 3 

7 = Сардиния, Италия - 2 

7 = Миконос, Гърция - 2 

7 = Крит, Гърция - 2 

7 = Майорка, Испания - 2 

7 = Хвар, Хърватия - 2 

7 = Тоскана, Италия - 2 

8 = Закинтос, Гърция - 1 

8 = Лансароте, Испания - 1 

8 = Бодрум, Турция - 1

8 = Алгарве, Португалия - 1