Търсенията в Google на фразата „имот в Сицилия“ са скочили с 54% през април 2023 г. спрямо година по-рано.

Защо все повече чужденци искат да притежават жилище на острова?

Достъпност

Летище Палермо е най-голямото от четирите на острова, предлагащо директни полети до над 210 световни локации, включително Лондон, Париж и Франкфурт. Общо седем са директните полети до САЩ, включително Ню Йорк и Бостън.

Броят на туристите е скочил с 41% - от 2.2 млн. до 3.1 млн. души, на фона на повишеното търсене на имоти под наем.

Цени

При цени от около 8 000 евро/кв. м, ваканционните имоти в Сицилия се продават на нива, подобни на останалите по-известни европейски дестинации.

„Сицилия се утвърди като популярна дестинация за покупка на ваканционен дом. Островът може да предложи хубава храна, чисти плажове, както и доста удобства, като първокачествени хотели, спа центрове и голф игрища“, казва директорът по международни продажби в Knight Frank Марк Харви.

Добри училища

Международното училище в Палермо е единственото, акредитирано от International Baccalaureate Organization в южната част на Италия. Това е една от причините редица семейства да се местят за постоянно на острова.

Според официалните данни, в Сицилия живеят над 180 000 чужденци - повече от други популярни дестинации за неиталианци в страната, като Комо и Сардиния.

Инвестиции в инфраструктура

Италианското правителство одобри през март проект за строителство на най-дългия висящ мост в света. Той ще свързва острова с континенталната част на страната и ще е дълъг 3.2 км. Очаква се строителството да стартира през 2024 г. и да продължи до 2030 г. 

Допълнителни 3.4 млрд. евро бяха инвестирани в подобряване на жп линията между Палермо и Катания, което намали времето за пътуване с около 1/3 - до настоящите 2 часа.