Продажбите на нови коли в Русия през юни нарастват със 151.8% на годишна база, обявиха от Autostat, след като пазарът продължава възстановяването си от сериозното понижение през миналата година.

Автомобилната индустрия в Русия е силно зависима от инвестициите, оборудването и частите от чужбина, а западните санкции заради войната в Украйна я засегнаха сериозно.

Продажбите на нови коли отчетоха спад от 59% през миналата година, след като много чуждестранни брандове се изтеглиха напълно от руския пазар.

От партньорската консултантска компания на Autostat - PPK, отчитат 82 407 нови продадени коли през юни спрямо 72 171 броя за май и 32 731 автомобила за юни 2022 г.

Начело по продажби през юни е местният производител Lada, който продължава да увеличава пазарния си дял. Ако преди 12 месеца той е 20.8%, през миналия месец се покачва до 30.5%.

Производителят на Lada - Avtovaz, обяви, че продажбите през юни са близо четири пъти по-големи спрямо година по-рано. 

От компанията потвърдиха, че планират да произведат 400 000 автомобила през 2023 г.

Общо шест в топ 10 на най-продаваните брандове в Русия са китайски. Сред тях са компании, като Haval, Chery и Geely, които запълват празнината след оттеглянето на западните фирми.