Twitter заплаши да съди Meta, обвинявайки компанията, че е откраднала търговски тайни при създаването на конкурентното приложение Threads, след като новата платформа привлече десетки милиони потребители в рамките на часове след пускането си.

Meta представи Threads по-рано през седмицата като конкурент на притежаваната от Илон Мъск платформа Twitter.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг обяви вчера, че повече от 30 млн. души вече имат профили в Threads по-малко от 24 часа след пускането на платформата, с което тя е на път да изпревари чатбота ChatGPT като най-изтегляното приложение след стартирането му.

В писмо до Закърбърг от сряда адвокатът на Twitter Алекс Спайро обвинява Meta, че участва в “системно, умишлено и незаконно присвояване на търговски тайни на Twitter и друга интелектуална собственост”.

В писмото се твърди, че Meta е наела “десетки” бивши служители на Twitter с достъп до строго конфиденциална информация относно платформата, много от които “неправилно са задържали документи и електронни устройства на Twitter”.

След това от Meta целенасочено са използвали тези служители за създаването на Threads, “в нарушение на щатското и федералното законодателство”, твърдят от Twitter. 

Twitter и Meta са отказали коментар пред FT. От Semafor съобщиха първи за писмото, а информацията беше потвърдена от запознати източници.

Мъск, който придоби Twitter срещу 44 млрд. долара през октомври, отговори на потребител на Twitter, споделил новината, като написа: “Да има конкуренция е добре, да се мами - не.”

В Threads директорът по комуникациите на Meta Анди Стоун подчерта цитат от публикацията на Semafor, приписван на анонимен източник от Meta, който гласи: “Никой от инженерния екип на Threads не е бивш служител на Twitter.”

Threads е “текстово базирано приложение за разговори”, в което потребителите могат да публикуват постове с дължина до 500 знака и да включват линкове, снимки и видеа.

Както и в Twitter, на постове може да се отговаря, да бъдат харесвани или споделяни. Някои потребители нарекоха новото приложение “Убиецът на Twitter”.

Приложението, в което липсват някои от функционалностите на Twitter, е свързано директно с Instagram, позволявайки на потребителите да пренасят своето потребителско име и съществуваща мрежа от контакти.

“Стартът е толкова добър, колкото се надявахме!”, написа Закърбърг в платформата, определяйки я като “приятелска” алтернатива на Twitter. 

На създаденото от OpenAI приложение ChatGPT му бяха необходими пет дни, за да достигне 1 млн. потребители. То все още държи рекорда за най-бързо нарастващо потребителско приложение на всички времена, след като достигна 100 млн. активни потребители месечно в рамките на два месеца, според анализатори на UBS.

Темпът на растеж на потребителите на Threads предполага, че новото приложение ще достигне тази граница в рамките на дни. Към днешна дата приложението вече има над 55 милиона потребители. 

Threads се радва на тази популярност, след като Мъск прогони някои потребители и рекламодатели с решението си да ограничи модерацията в платформата и да наложи промени в продукта без много предупреждения и обяснения.

През миналия уикенд Мъск предизвика критики, след като въведе временни ограничения в броя на постовете, които потребителите могат да виждат.

Мъск също така освободи около 80% от служителите в Twitter и разпореди драстични мерки за намаляване на разходите, за да върне компанията от ръба на фалита.

В писмото от Twitter казват, че настояват Meta “да предприеме незабавни стъпки и да спре да използва търговски тайни на Twitter и друга строго конфиденциална информация”, запазвайки си правото да търси “както граждански средства за защита, така и съдебна забрана”.