Собственикът на Facebook - Meta, пуска тази седмица новото си приложение, което ще конкурира социалната мрежа Twitter, като то се очаква да бъде активно в четвъртък.

Приложението, което носи името Threads и вече е налично за предварителни поръчки в Apple App Store, ще бъде свързано с Instagram.

Скрийншотове от приложението показват, че дашбордът изглежда сходен с този на Twitter. От Meta описват Threads като "базирано на текст приложение за разговори".

Междувременно, от Twitter обявиха, че популярният потребителски интерфейс TweetDeck ще стане платен след 30 дни.

Това е поредният ход от страна на компанията в опитите ѝ да накара потребителите да се включат в абонаментната услуга Twitter Blue.

В събота Twitter пък ограничи броя на съобщенията, които потребителите могат да виждат.

Изглежда, че новото приложение Threads на Meta ще бъде безплатна услуга и няма да има ограничения в това колко поста ще могат да виждат потребителите.

"Threads е мястото, където общностите се събират, за да обсъждат всичко - от темите, които ви вълнуват днес, до това, което ще е актуално утре", се казва в описанието на новото приложение в App Store.

Тъй като е приложение на Meta, Threads също така ще съхранява данни в телефона ви, в това число местоположението, покупки и история на сърфирането в интернет.

В последните години се появиха няколко приложения, които приличат поразително на Тwitter, като Truth Social на Доналд Тръмп и Mastodon.

От друго подобно приложение - Bluesky, заявиха, че са отчели рекорден трафик, след като Twitter ограничи употребата през уикенда.

Threads обаче може да е най-голямата заплаха, пред която се изправя Twitter досега.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг е известен с това, че заимства идеи от други компании и ги прави работещи. Reels на Meta е считано до голяма степен за копие на TikTok, докато Stories прилича на Snapchat.

Meta разполага с ресурсите да се конкурура с Twitter. Threads ще бъде част от платформата Instagram, така че ще бъде свързано със стотици милиони профили. То не започва от нулата, както трябваше да правят други конкуренти.