Българското черноморско крайбрежие започва от нос Картал при границата с Румъния и завършва при устието на река Резовска при границата с Турция.

Дължината му е 378 км, като от тях 200 км представляват плажна ивица, покрита с пясък.

Най-дългият непрекъснат плаж у нас се простира на цели 13 км. Кой е той?

Шкорпиловци/Камчия

Плажът е разположен между курортен комплекс Камчия и село Шкорпиловци, на Северното Черноморие. Ивицата на места се простира до над 100 метра, което я превръща и в най-широката у нас.

Бурното море гарантира идеални условия за каране на сърф и кайтсърф, а за любителите на гмуркането под водата има 230-метрова естакада и разрушен мост.

В района се намира и защитеният резерват Камчийски пясъци, на територията на който са разположени няколко вида дюни и лонгозни гори.

Приморско

Плажната ивица на южния ни курорт Приморско се простира на 10 км, като е разделена на две части от града. Южната й част е подходяща за семейства с деца заради спокойните си води, а северната е любима на сърфистите.

Това, всъщност, е най-дългият плаж на Южното Черноморие. В близост са пясъчните дюни „Стамополу“ и природените резервати „Аркутино“ и „Ропотамо“. Можете да разгледате и тракийското светилище Бегликташ.

Крапец

Ивицата се простира на дължина от 6 км, разположена между Крапец и Дуранкулак.

До девствените й дюни се стига по черен път, най-добре с високопроходим автомобил. Трудният достъп обяснява и спокойствието, което предлага на туристите този плаж в северната част на Черноморието.

Албена

Тук плажната ивица, намираща се между Балчик и Варна и дом на курорта Албена, е с дължина 6 км, а на ширина достига и до 100 метра. Тя е много добре поддържана и носи сертификата Син флаг за 2023 г. Изключително подходяща е за семейства с деца.

Дюни

Тази ивица е втората по дължина на Южното Черноморие, простираща се на 4.5 км. Плажът е разположен между Созопол и Ропотамо, в близост до защитеното блато Алепу. Той също има сертификат Син флаг за 2023 г.