Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне отново лихвите в четвъртък, но това какво ще направи финансовата институция след юли не е толкова сигурно и финансовите пазари жадуват за някакви насоки.

Основната лихва в еврозоната нарасна с 400 базисни пункта през последната година до 3.5%, което е най-високото ниво от 22 години и в момента е близо до своя пик на фона на „охлаждането“ на инфлацията и отслабването на икономиката.

"Разликата с предишните заседания е, че досега те даваха доста точни насоки по отношение на следващите стъпки", казва пред Reuters Силвия Арданя, която оглавява икономическите изследвания за Европа в Barclays. "А ние очакваме тази практика да стане малко по-свободна".

Ето пет основни въпроса за пазарите.

1. С колко ще вдигне лихвата ЕЦБ?

На пазарите е отразено повишение от четвърт процентен пункт до 3.75% като това прогнозират и икономистите.

Базовата инфлация отслабва, но остава достатъчно висока за да оправдае леко повишение на лихвите. От ЕЦБ дадоха индикации за подобен ход през юли.

"ЕЦБ ще вдигне лихвата отново и всичко останало ще е сериозна изненада", казва Питър Шафрик, анализатор в RBC Capital Markets.

2. Какво сигнали ще изпрати ЕЦБ относно бъдещата си парична политика?

Пазарният консенсус за още едно повишение на лихвите след юли вече не толкова солиден, след като някои ръководители в ЕЦБ намекнаха, че вдигането на лихвите през септември не е сигурно, така че ЕЦБ може да стане по-предпазлива в своите сигнали, като в същото време потвърди, че ще разчита на данните.

"Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард ще наблегне на несигурността и на условността (когато и ако спомене по-нататъшно повишение на лихвите)", казва Масимилиано Максия, специалист по инструменти с фиксирана доходност в Allianz Global Investors.

Някои анализатори очакват ЕЦБ да направи пауза през септември, когато актуализираните прогнози ще ѝ предоставят възможност да сигнализира, че инфлацията е на път да достигне таргета от 2%.

Те казват още, че биха били изненадани, ако ECB направи пауза, а след това повиши лихвите, ако се наложи, както го е правил Федералният резерв на САЩ. Паричните пазари отчитат още едно повишение след юли, което предполага, че лихвите ще достигнат своя пик при около 4%.

3. Кога ЕЦБ очаква базовата инфлация да падне?

И докато общата инфлация отчете спад в трети пореден месец през юни, основните цени, като тези на услугите, не се очаква да спаднат скоро.

Базовата инфлация, която е считана за по-добър измерител, намалява от 6.9 на 6.8% - далече от устойчивият спад, който искат да видят от банката.

Лагард вероятно ще трябва да отговори на този въпрос, но едва ли ще сподели прекалено много информация преди очакваните през септември актуализирани икономически прогнози.

"Основната инфлация ще спада много, много бавно, така че това е притеснително за ЕЦБ", казва главният икономист на UBS за Европа Райнхард Клусе, отбелязвайки затегнатия пазар на труда и натиска при заплащането.

4. Какво означава отслабването на икономиката за политиката на ЕЦБ?

От ЕЦБ са заявявали, че основният им фокус остава инфлацията, дори затягането на паричната политика да се отразява негативно на икономиката.

"Смятам, че отслабването на икономиката ще окаже минимален ефект върху паричната политика," казва Рубен Сегура-Каюела, икономист за Европа в BofA. "Това, което е от основно значение за заседанието на ЕЦБ през септември е базовата инфлация."

Забавящият се икономически растеж обаче може да засили позициите не онези, които са против политиката на по-високите лихви. Бизнес активността в еврозоната буксува през юни след като рецесията в производството се задълбочава, а устойчивият преди това сектор на услугите отчита минимален ръст.

От BofA смятат, че прогнозите на ЕЦБ са прекалено оптимистични. От Barclays очакват стагнация в продължение на няколко тримесечия, започвайки от втората половина на 2023 г.

5. Какъв е ефектът от затягането на паричната политика върху условията финансиране?

Данните за банковото кредитиране предполагат, че най-голямото повишение на лихвените проценти в историята на ЕЦБ започва да се отразява на условията за кредитиране, а на фокус сега са най-новите данни, които се очакват на 25 юли.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн казва, че броят на кредитите е намалял значително и че това може да генерира "значителен" спад на икономическата продукция.

Това послание, особено ако бъде потвърдено от най-новите данни за кредитирането, може да доведе до спекулации, че лихвите са близо до своя връх.

"Най-голямо въздействие от затягането на условията за кредитиране се очаква да бъде усетено в края на тази година и през първото полугодие на 2024 г. Така че голяма част от тези ефекти предстои да бъдат усетени", казва Сегура-Каюела от BofA.