Инвестиционната компания на испанския милиардер Амансио Ортега - основател на гиганта в модната сфера Inditex, днес обяви скок от 2.8 млрд. евро в пазарната стойност на своите имотни активи за миналата година, до 18.1 млрд. евро (20.08 млрд. долара).

Pontegadea - инвестицонната компания на семейство Ортега, увеличи стойността на портфейла си в последно време, инвестирайки в логистични центрове, използвани от големи глобални компании, като Fedex, и в луксозни сгради в САЩ, както и в офис сгради.

САЩ, където Inditex планира да отвори още магазини на своята марка Zara, е един от основните пазари на Ортега. Той е основен акционер в Inditex с дял от 59.29%.

Pontegadea обяви 2 млрд. евро нетна печалба за миналата година, в сравнение с 1.6 млрд. евро положителен резултат за 2021 г., като увеличението се дължеше основно на получените дивиденти от Inditex, чийто акции поскъпнаха, след като основната ѝ марка Zara бързо се възстанови от пандемията от COVID-19.

Модният гигант надделя над конкурентите си през миналата година, като отчете печалба с 15% по-висока, в сравнение с преди пандемията.

Pontegadea, която от години се фокусира основно върху сферата на недвижимите имоти, проучва и енергийни компании, като купи дялове в заводи за слънчеви панели, оператори на електрически мрежи и вятърни паркове.