Година след като заема поста председател на най-голяма търговска верига за дрехи в света, Марта Ортега се опита да промени имиджа на компанията собственик на Zara - Inditex, свързан с бързата мода, и да привлече по-амбициозни клиенти, казва анализатори и инвеститори.

Тази стратегия вече помогна на Inditex да увеличи продажбите и печалбите си, след като компанията прехвърли по-високите разходи на клиентите чрез увеличения на цените.

Inditex осъществи промяна на ръководството и предаването на бизнеса от едно поколение на друго, когато Ортега - най-малкото дете на основателя на компанията Амансио Ортега, зае поста неизпълнителен председател на компанията на 1 април миналата година.

Това се случи само няколко месеца, след като Оскар Масейрас беше назначен за главен изпълнителен директор.

Амансио Ортега отваря първия магазин Zara в Ла Коруня в северозападната част на Испания през 1975 г. Групата в момента разполага със седем марки, сред които Pull&Bear и Bershka, но флагманът Zara допринася със 73% от продажбите.

Марта Ортега започва от дъното в Inditex, като реди рафтове в магазин на Bershka, когато е на 23 г.

Нейното назначаване първоначално беше посрещано със скептицизъм, но след като 39-годишната Ортега влиза в новата си роля, акциите на Inditex поскъпват с около 50%, а през 2022 г. компанията отчита най-силната година в историята си по отношение на продажбите.

Подобно на други публични семейни компании, Inditex трябва да постигне баланс между семейните интереси и стабилнa структура на корпоративно управление, на която акционерите могат да се доверят.

Смяната на ръководството на Inditex премина гладко благодарение на това, че семейство Ортега повери ежедневното управление на компанията на професионални ръководители, казва пред Reuters Джосеп Тапиес, преподавател в бизнес училището IESE Business в Испания.

Някои акционери обаче биха искали да получават повече информация за начина на мислене на Ортега като председател.

"Като акционери, ние никога нямаме възможността да се срещнем с Марта, което е жалко," казва Ан Стийл, портфейлен мениджър в Columbia Threadneedle.

"Чуваме много, че тя се интересува от разрастването на онлайн дейността на компанията, но нямаме възможност да седнем с нея и да обсъдим това."

Масейрас, който е адвокат и преди това беше главен юрисконсулт на Inditex, казва пред журналисти, че отношенията му с Ортега са "гладки и се базират на доверие".

Ортега, чийто баща притежава 59.3% от Inditex, работи основно на заден план, оставяйки светлината на прожекторите на главния изпълнителен директор.

Говорител на Inditex казва, че тя е фокусирана върху "дефинирането на марката Zara и продуктовата стратегия". Ортега пък е отказала запитването на Reuters за интервю.

Близък до компанията източник казва, че тя "има централа роля" в ускоряването на стратегията на Inditex по отношение на "бързата мода" през последната година.

"Налагането на концепцията, че Zara продава мода, а не само дрехи, позволи на Inditex да вдигне цените и да защити маржовете на печалба в условията на висока инфлация", казва Патриция Сифуентес, анализатор в испанската инвестиционна компания Bestinver.  

След като инфлацията притисна потребителите, Inditex се прицели в по-заможни клиенти, повишавайки цените и инвестирайки повече в магазини в първокласни локации, като парижката улица Риволи, докато в същото време затваряше по-малки магазини.

Тази година компанията планира да замени твърдите тагове срещу кражба на дрехи с RFID тагове, които ще са зашити към дрехите. Тази промяна би трябвало да намали времето на касите за самообслужване и опашките в магазините.

Тази стратегия се отплаща. Някои инвеститори твърдят, че мерки като тази са по-лесни за внедряване, когато участват фамилии, които следят за своето наследство.

"Важността на семейството е, че то насажда един дългосрочен начин на мислене в бизнеса," казва Алистър Уитет, портфейлен мениджър в Comgest в Париж, която притежава акции на Inditex.

"Това освобождава ръководството от притеснения, че трябва да осигури много краткосрочни резултати за сметка на дългосрочни решения."

Масейрас отказва да каже дали Inditex ще продължи да вдига цените тази година. В отговор на въпроси на Reuters, от Inditex казват, че компанията е фокусирана върху "най-високото качество на достъпни и стабилни цени ".

Ортега намеква за своите амбиции в годишния отчет на Inditex за 2022 г., където пише: "Ние не искаме да сме бърза мода; искаме да сме пъргави и гъвкави."

Това е отдалечаване от имиджа на компанията, която е считана за пионер в бързата мода и е известна с това, че успява бързо да представя нови моди в магазините си.

Личните проекти на Ортега също съвпадат с опита на Inditex да бъде възприемана като по-престижна. Миналата годна тя създава фондация за изкуство и мода с изложбено пространство в родния ѝ град Ла Коруня, където е централата на Inditex.

През ноември MOP Foundation откри изложба със снимки на популярния фотограф Стивън Майсел. Майсел, когото Ортега познава лично, е заснел 13 рекламни кампании за Zara от 2017 г., след като преди това снимаше за по-луксозни клиенти, като Dolce & Gabbana и Versace.