Испанският футболен клуб Барселона осигури инвестиция от 120 милиона евро от Libero Football Finance AG и Nipa Capital B.V. за своята дигитална инициатива Barça Vision.

Футболният клуб е продал дял от 29.5% в холдинговата компания Bridgeburg Invest, която е собственик на Barça Vision, съобщава електронното издание Coin Telegraph. 

"Barça Vision е инициативата на клуба за интегриране на цялото цифрово съдържание около Web3 и блокчейн, включително NFT и метавселената, които са част от стратегията на клуба за изграждане на дигиталния имидж на отбора“, се посочва в официалното съобщение. 

Libero е публично регистрирана компания в Германия, която консултира футболни клубове по финансови въпроси. Nipa Capital е фирма за рисков капитал със седалище в Нидерландия.

Сделката подлежи на одобрение от акционерите на ФК Барселона и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на 2023 г.

От февруари 2020 г. FC Barcelona си партнира с блокчейн платформата Chiliz за създадаването на базирани на Ethereum токени за своя спортен франчайз.

През август 2022 г. Chiliz обяви, че е закупил дял от 24.5% в отдела за създаване на дигитално съдържание на FC Barcelona - Barça Vision, за 100 милиона долара.

През май FC Barcelona пусна дебютната си колекция от незаменими токени (NFT) с Plastiks. Тя е под надслов „Отприщи страстта си“ и включва 3000 NFT на тема животни на цена от 30 на брой. 

Според клуба, купувайки токените, феновете на Барса ще допринесат за премахването на 35 000 000 килограма пластмаса от планетата.