Експертите отдавна твърдят, че дрямката на работното място може да повиши бдителността, да увеличи производителността и дори да ви направи по-креативни.

В тази връзка, японска компания представи вертикалната капсула Giraffenap, която позволява на служителите в офиса да спят изправени, подобно на жирафите, съобщава Daily Mail.

С размера на малка обществена телефонна кабина, тя съдържа серия от платформи, които поддържат тялото, като същевременно блокират шума отвън. С височина само 2.5 и ширина 1.2 метра, тя обаче съвсем не е подходяща за страдащите от клаустрофобия.

Giraffenap е дело на Koyoju Plywood Corporation от Хокайдо, Япония – страна, в която е социално приемливо да заспиш на бюрото си. Не е ясно колко би струвала капсулата, която се предлага в два дизайна – футуристично „пространство“ и селска „гора“.

Отвън вертикалната капсула може да бъде сбъркана с площ за съхранение или лично пространство за конферентни разговори.

Но вътре има стол със сложна настройка, която позволява заемането на нетрадиционна поза за сън с форма на мълния, при която коленете са свити, а торсът леко наклонен напред.

Главата и ръцете, междувременно, са облегнати на омекотена платформа, подобно на начина, по който пътниците в самолета използват масичката с табла, когато имат нужда от дрямка при полети на дълги разстояния.

Компанията посочва, че нейната капсула е за хора, не по-високи от два метра и не по-тежки от 100 кг. Капсулата е оборудвана и със собствен пожарогасител, детектор за дим, вентилатор, LED осветление на тавана и пода и дори метална закачалка за дрехи.

Таванът може да бъде премахнат, в случай че потребителите искат да дишат свеж въздух, докато си почиват. Капсулата е шумоизолирана, така че да „успокоите ума си“. От компанията препоръчват дрямка от 20 минути, тъй като по-дългата от 30 минути „може да повлияе на съня през нощта“.

Според Japan Today, капсулата не е проектирана само за офиси, а може също така да се инсталира в кафенета и други обществени пространства.

Инемури

Японците практикуват инемури – дрямка по време на  работа. Тази култура на сън се появява отчасти поради дългите работни часове и факта, че мнозина спят средно около шест часа на нощ.

Практиката навлиза сериозно в страната по време на следвоенния икономически бум, когато се работи върху възстановяването на държавата.

Ползите от дневния сън

Според Koyoju Plywood Corporation, „многобройни“ проучвания показват, че активната дрямка има положително въздействие върху продуктивността и креативността.

През 2017 г. изследователи от университета в Хертфордшир установяват, че дрямка с продължителност по-малко от 30 минути може да повиши чувството ни за благополучие и производителността.

Тези, които дремват по-дълго, обаче са по-малко щастливи от тези, които изобщо не дремват, което предполага, че твърде дългият дневен сън не е за препоръчване.

Проучване, публикувано през юни тази година, установява връзка между дневната дрямка и по-големия общ обем на мозъка. То предполага, че "редовното подремване осигурява известна защита срещу невродегенерация, като компенсира лошия нощен сън".