Ако живеете на място, засегнато от неотдавнашните горещини, може би сте прекарали нощите си в мятане и въртене, опитвайки различни пози в опит да се почувствате удобно. Но какво казва науката за това кои пози за сън са наистина най-добри?е

Проучванията, проведени върху хора с различни професии - от моряци на контейнеровози до заварчици в Нигерия, може би ще ни помогнат, макар че като се има предвид колко важен е сънят за нас, е изненадващо колко малко подобни са направени, съобщава Би Би Си.

Първо, трябва да се намери начин да се установи в каква позиция спят хората. Можете да ги попитате, разбира се, но ние наистина помним само начина, по който сме лежали, когато сме се опитвали да заспим, и положението, в което се събуждаме.

За да разберат повече, изследователите са изпробвали различни техники, включително заснемане на хора, докато спят или употребата на носими технологии, които следят движенията им, пише darik.bg.

Спането настрани може да има много предимства. Например проучване на режима на сън на заварчици на контейнеровози в Нигерия показва, че тези, които спят по гръб, са по-склонни да страдат от болки в гърба, в сравнение с тези, които спят настрани. 

Защо трябва да си лягате по едно и също време?

Хората, които спят в по-изправена и по-поддържана странична позиция, съобщават, че имат по-малко болки във врата. Но това не означава, че спането настрани е подходящо за всички или че е панацея за всички болки. Това зависи от вашето заболяване и точната позиция, която заемате по време на сън.

Ако страдате от киселини, може би си струва да опитате да спите повече на лявата си страна в бъдеще. А какво ще кажете за бръчките? Със сигурност лежането с лице, притиснато във възглавницата, ги влошава.

В Aesthetic Surgery Journal група пластични хирурзи казват, че кожата на лицето се запазва най-добре, ако се третира като "водорасли, които се люлеят, докато са привързани към стеблото".

Идеята е лицето ви да се натоварва колкото се може по-малко, докато спите, а това изключва спането с него надолу. И ако запазването на кожата ви е по-важно от това да спите по-добре, да се справяте с болките или рефлукса, тогава спането настрани също не е идеално.

Какво можем да заключим от всичко това?

Първо, че при равни други условия спането настрани има редица предимства, но точната ви поза може да окаже влияние върху болките във врата и гърба, а страната, на която спите, може да увеличи или намали киселинния рефлукс.

Хъркането се увеличава, ако спите по гръб, но всички сме различни, така че все пак това може да е начинът, по който спите най-добре.

Искате да живеете по-дълго? Седем навика, които ще удължат живота ви

Струва си да изпробвате нови позиции за сън и да си водите дневник, ако сегашната не ви осигурява добър сън през нощта. Но не забравяйте да не се вманиачавате прекалено много в различните позиции, защото може да се събудите от притеснения.