Книжата на Nike отчетоха спад в десета поредна сесия вчера, след като затвориха с понижение от 2.7%. Това е най-дългата губеща серия за акциите на компанията от първичното й публично предлагане през 1980 г.

Гигантът е смятан за един от водещите производители на спортна екипировка в света. Nike ще обяви тримесечните си резултати през септември, но част от анализаторите са на мнение, че те могат да са по-слаби от очакваните.

Това се случва, след като на редица от големите пазари за компанията потребителите ограничиха разходите си за покупки на дрехи и обувки в последните месеци, за да използват парите си за осигуряване на вече поскъпналите храни и услуги.

Данните за по-слаби продажби и на два от големите търговци Foot Locker и Dick’s Sporting Goods също оказват негативно влияние на книжата на Nike. Такова идва и от бизнеса в Китай, отговорен за около 1/3 от продажбите на компанията.

Продължаващото забавяне на китайската икономика, както и увеличаващата се безработица сред младите хора, са най-големите притеснения за акционерите на компанията.

През предходното тримесечие Nike обяви ръст от 16% на продажбите си в Китай до 1.81 млрд. долара спрямо очакваните 1.68 млрд. долара от пазарните наблюдатели. 

Главният изпълнителен директор Джон Донахю каза, че е видно, че потребителите се завръщат към продуктите на компанията и че Nike и Jordan са с традиционно силни позиции в региона.

Все още не е ясно дали тази тенденция продължава - ще се разбере при представянето на тримесечните данни през септември.