Жена, летяща от Катар до авастралийския Пърт, отнесе солидна глоба, след като забрави да декларира подарено й цвете от Qatar Airways миналия уикенд.

Травел инфлуенсърът Лейс Ларая е глобена с около 1878 австралийски долара (над 1100 евро) за фалшифициране на официален документ, след като погрешно отбелязва, че не носи растения при пристигането си в Австралия.

Ларая не слага розата в ръчния си багаж, а я пренася в ръка през летище Пърт. Пътуващият инфлуенсър получава глоба за нарушаване на Закона за биосигурността на Австралия след проверка от служители на летището.

Първоначално тя предполага, че е спряна заради тоалета си, вдъхновен от Барби.

Известна като Skywardsfreak в нейните вече частни социални канали за пътуване, на Ларая са конфискувани паспортът и телефонът, а багажът й е щателно претърсен.

Блогърката твърди, че пропускът да декларира подаръка от кабинния екипаж е неумишлен. „Не ми е минавало през ума, че розата попада в категорията на растенията за деклариране“, посочва тя.

Цветята представляват риск за биосигурността на Австралия, тъй като могат да пренасят акари, листни въшки и инвазивни видове.

Министерството на земеделието, рибарството и горите на страната посочва, че недекларирането на стоки, за които е известно, че представляват заплаха за биосистемата на Австралия, и предоставянето на невярна информация относно тях са сериозен риск.

Нарушенията водят до глоби от 100 до 1878 австралийски долара, колкото Ларая е принудена да плати.

В крайна сметка, розата й е върната, след като е прегледана и стъблото е отрязано. Травъл инфлуенсърът ще обжалва глобата, посочвайки, че други пътници с подобни нарушения са се отървали само с предупреждение.