Две туристки, направили си селфита с диви кучета динго, са глобени с повече от 1500 долара всяка.

Властите определят хода им като „изключително опасен“ – на фона на неотдавнашна вълна от свирепи атаки на тези хищници.

Според ръководителя на отдела по околната среда и науката в Куинсланд Майк Девъри, двете жени са имали късмет да не бъдат нападнати при два отделни случая на популярния туристически остров К'гари, известен преди като остров Фрейзър.

Изображение показва неизвестна 29-годишна жена от Нов Южен Уелс, която лежи до глутница спящи кученца динго. „Тя има късмет, че майката на малките не е била наблизо“, казва Девъри, цитиран от CNN.

Другата туристка - 25-годишна жена от Куинсланд, се появява в селфи видео, публикувано в социалните медии, което я показва редом до ръмжащо динго.

„Това не е игриво поведение. Уонгари са диви животни и трябва да бъдат третирани като такива. Жената има късмет, че ситуацията не е ескалирала“, добавя той, наричайки динго с местното им име.

23-годишна жена е хоспитализирана със сериозни наранявания по ръцете и краката, след като е ухапана от динго, докато тича на плаж на острова в понеделник.

Двама туристи я спасяват от дивото животно. „Липсваше голямо парче от ръката й и имаше прободни рани отстрани на краката й“, казва единият от тях - Шейн Мофат, пред Nine News.

Лидерът на тази глутница динго по-късно е евтаназиран, посочват властите. Смята се, че същото животно е участвало в скорошни инциденти с ухапвания, довели до хоспитализацията на 6-годишно момиче.

Експертите смятат, че поведението на динго показва, че е свикнало с хора, които или са го хранили, или са си правили видеоклипове и селфита с него.

„Нашият приоритет номер едно е да предпазим хората на К’гари и да запазим популацията на уонгари (динго), а онези, които грубо пренебрегват правилата, могат да очакват глоба или съд“, казва Девъри.