Турската централна банка изненада финансовите пазари и пазарните наблюдатели, след като повиши основната си лихва до 25%. С този ход от институцията дават пореден сигнал, че търсят начин да намалят инфлацията в страната чрез монетарната си политика.

До този момент лихвата беше 17.5%, а очакванията на анализаторите бяха за ръст до 20 на сто.

Търговията на валутните пазари след обявяването на решението беше волатилна, като доларът отчете понижение от 5.3% спрямо лирата, докато еврото падна с 5.9%. В момента еврото се разменя срещу 28 турски лири, а доларът – срещу 26 лири.

Новото ръководство на централната банка повиши наскоро очакванията за годишна инфлация в края на годината от 22.3% на 58%.

Индексът на потребителските цени в Турция достигна рекордните 85% през миналия октомври. Данните за юли показаха ръст на инфлацията до 48% спрямо 38% за юни.

От централната банка вчера обявиха, че отдават продължаващото покачване на инфлацията на силното търсене на местния пазар, нарастването на заплатите, обменните курсове и продължаващото поскъпване на услугите.

Новата посока

Президентът на Турция Реджеп Ердоган назначи през юни Хафизе Гайе Еркан за управител на централната банка на страната, с което промени курса на институцията, която до този момент се бореше с инфлацията с понижения на лихвите.

На първите си две заседания след назначението на Хафизе Гайе Еркан бяха предприети две увеличения на основната лихва. Решението от вчера обаче изненада анализаторите, които са на мнение, че може да последва и покачване до 30% в следващите месеци.

До момента Еркан е заемала длъжностите главен изпълнителен директор на First Republic Bank, както и управляващ директор на Goldman Sachs.