Нидерландската пивоварна група Heineken обяви днес, че е финализирала изтеглянето си от Русия чрез продажбата на своята дейност в страната на руската Arnest Group срещу символичната сума от 1 евро.

Втората най-голяма пивоварна компания в света информира, че сделката е получила всички необходими одобрения и вероятно ще донесе на компанията загуба от 300 млн. евро.

Heineken, която обяви, че се изтегля от Русия през март 2022 г., след руската инвазия в Украйна, признава, че процесът е отнел по-дълго време от очакваното.

"Последните събития са пример за значителните предизвикателства пред големите компании, които напускат Русия," казва в свое изявление главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк.

Много международни компании решиха да се изтеглят от страната, след като Западът наложи безпрецедентни санкции на Москва, а от Кремъл реагираха с изземването на някои активи.

Руският президент Владимир Путин подписа указ през юли за поемането на контрол над руското подразделение на френската компания Danone, както и над дела на пивоварната Carlsberg в местна компания.

Anheuser-Busch InBev също е обявила планове за напускане на смесеното си дружество в Русия с турската Efes.

Heineken разполагаше със седем пивоварни в Русия и 1 800 служители, които ще получат гаранции за работата си в следващите три години.

Нидерландската пивоварна премахна своята марка Heineken от Русия през миналата година, а производството на Amstel постепенно ще бъде преустановено в рамките на шест месеца.

От Heineken обявиха, че сделката, която не предоставя възможност на компанията да купи бизнеса си обратно, включва тригодишен лиценз за някои по-малки регионални производители, за което Heineken няма да оказва подкрепа и няма да получава приходи.

Arnest Group притежава голям бизнес с опаковки и е най-големият руски производител на аерозоли, като също така продава козметика и домакински стоки.

От Heineken обявиха, че сделката ще окаже незначителен ефект върху прогнозата за представянето на компанията за цялата година.