Над 1 милиард долара от износа на Европейския съюз, който попада в обхвата на санкциите срещу Руската федерация, е "изчезнал" по време на транзит към икономическите партньори на Москва. Този поток от т. нар. „призрачна търговия“ спомага за поддържането на военновременната икономика на Владимир Путин, пише Financial Times.

Изданието цитира данни, които показват, че само половината от контролираните стоки с „двойно предназначение“ (такива, които могат да се използват за военни цели) на стойност 2 милиарда долара, изпратени от ЕС, действително са достигнали крайните си дестинации в Казахстан, Киргизстан и Армения.

Стоките с потенциална употреба за военни или разузнавателни служби може да са влезли в Русия директно от Европейския съюз под претекст, че са транзитни. 

По-голямата част от този "призрачен износ", който никога не е достигнал официалната си дестинация, е напуснал ЕС от балтийските страни, граничещи с Русия и Беларус.

Артикулите са били изпратени през 2022 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, когато чувствителната търговия на ЕС с трите бивши съветски републики които сега са в икономически съюз с Русия - Казахстан, Киргизстан и Армения, скочи до безпрецедентни нива.

Несъответствието в записите за външната търговия предполага, че Русия е заобиколила санкциите чрез посредници, агенти или доставчици, които поставят фалшиви дестинации в митническите декларации на ЕС. Техниката помага на Москва да поддържа достъп до ключови европейски продукти, включително компоненти за самолети, оптично оборудване и газови турбини.

Тази "липсваща" търговия подчертава сложността на усилията да се затвори достъпът на Русия до чувствителни стоки, дори когато артикулите са обект на съгласувани ограничения от страните от Г-7.

Усилията на Запада за затягане на санкциите до голяма степен се фокусират върху "вратичките" около реекспорта, при който стоките достигат до Русия през трета страна. Анализът на FT предполага, че призрачната търговия, при която артикули изчезват по време на транзит и никога не пристигат до местоназначението си, е мощна икономическа "патерица" за Русия.

През февруари ЕС забрани транзитното преминаване през Русия на стоки с двойна употреба, което означава, че те не могат да влязат в Русия директно от ЕС, дори ако в крайна сметка са предназначени за друга страна.

Но някои служители в балтийските държави се опасяват, че забраната остава недостатъчна, за да спре потока и се опитват да спрат контрабандата на национално ниво.

Литва настоява за по-строги ограничения върху по-широка гама от стоки с двойна употреба, по-специално напреднали технологии и авиационни части. Страната иска да спре и изпращането на забранени стоки до съюзника на Русия Беларус. Затова местното правителство обмисля национални мерки за ограничаване на износа на определени стоки от Литва.

Естонците също подкрепят пълната забрана на транзита за стоки, напускащи ЕС.

Истинската стойност на предполагаемия призрачен вносен поток от Русия е значително по-висока, тъй като въпросните 1 милиард долара се отнасят само за извадка от конкретни ограничени стоки, съпоставена с данните за международните търговски потоци.

Ако се вземе цялата търговия през годината след началото на войната в Украйна, разликата между статистиката на ЕС и Казахстан предполага, че 2.9 милиарда долара от търговията между двете страни са "изчезнали".

През 2021 г., последната пълна календарна година преди руската инвазия в Украйна, еквивалентната цифра е била 450 милиона долара. Анализът потвърждава, че е много по-вероятно в "призначрия" износ да попаднат артикули, подложени на ограничения, отколкото други стоки.

Ръстът на износа на стоки с двойно предназначение от ЕС за Казахстан е достатъчен, за да компенсира около 40% от спада на износа за Русия и Беларус след налагането на санкциите в началото на войната, пише още изданието. 

Данните загатват за възможни дългосрочни проблеми със злоупотребата с транзитните правила. Русия е обект на санкции, откакто за първи път завзе украинска територия през 2014 г.

През 13-те месеца преди войната Литва съобщи, че е изпратила на Казахстан стоки с двойна употреба на стойност 28 милиона долара, докато казахстанците съобщават, че са получили само 9 милиона долара.

Пълномащабната инвазия през 2022 г. значително увеличава размера на тези потоци, а оттам - и разликата във вноса. През 13-те месеца след началото на войната данните на Литва показват, че е изпратила 84 милиона долара такива стоки в Казахстан, който съобщава, че е получил стоки за едва 11 милиона долара. Това означава, че заявеният износ за страната се е увеличил с 56 милиона долара през периода, но заявеният внос се е увеличил само с 2 милиона долара.

Правителството на Казахстан наскоро предприе мерки срещу реекспорта на стоки за Русия. Правителство уточни, че не се присъединява към международните санкции срещу Русия, но прави всичко възможно, за да защити икономиката си от непредвидени странични последици.