Жители на австрийския град Халщат се включиха в протест срещу масовия туризъм.

Градчето, което е част от Световното културно и природно наследство, има малко над 700 жители, но туристите в пиковия сезон достигат 10 000 на ден.

Местни жители призоваха за дневни ограничения в броя на туристите и за забрана на туристическите автобуси след 17:00 часа местно време.

Туризмът се отразява добре на икономиката на Халщат, но някои местни твърдят, че посетителите просто са прекалено много.

Халщат, със своите живописни стари сгради по бреговете на алпийско езеро, се превърна в гореща туристическа точка в последните години.

През 2006 г. градчето стана част от южнокорейски романтичен филм, което повиши популярността му в Азия, като негово копие беше построено в Китай шест години след това.

Много от посетителите идват в Халщат в търсене на идеалното селфи - на фона на езерото, църковната кула и зашеметяващите планински пейзажи.

Това е едно от местата, които страдат най-много от свръхтуризма в Европа, като местни твърдят, че просто има прекалено много туристи, особено такива, които са транспортирани с огромни автобуси само за деня.

Засега, подобно на Венеция и други места, засегнати от свръхтуризма, изглежда, че Халщат ще трябва да понася плюсовете и минусите от своята популярност.

През май тази година жители за кратко издигнаха дървена стена на най-популярното място за селфита, блокирайки гледката към Алпите, като протест срещу шумовото замърсяване и трафика. Стената беше премахната след разразилото се недоволство в социалните медии.

Тогава кметът на града заяви, че иска да намали с една трета броя на автобусите, които преминават през града.

Халщат беше посетен от около 1 млн. туристи в годината преди да настъпи пандемията от COVID-19.