Градският съвет на Амстердам одобри предложението за забрана на круизните кораби. Това е най-новият ход на града за ограничаване на свръхтуризма, съобщава CNN.

Говорител на заместник-кмета на Амстердам Хестър ван Бурен, който отговаря за пристанището, заявява, че съветът е одобрил предложението за затваряне на терминала за круизни кораби.

От лявоцентристката партия D66, която участва в съвета, посочват, че предложението е „прието с ясно мнозинство“.

Градските власти на Амстердам тепърва ще проучват как да приложат забраната чрез дискусии с мениджърите на канала на Северно море, съветите на други населени места, разположени по протежението му, както и с нидерландското правителство.

Председателят на партия D66 Илана Рудеркерк подчертава, че „замърсяващите круизни кораби не отговарят на устойчивите амбиции“ на Амстердам. „Круизните кораби в сърцето на града не се вписват в целта на Амстердам да намали броя на туристите“, добавя тя.

Очаква се тази година Амстердам да приеме повече от 18 милиона посетители, които да пренощуват в него. До 2025 г. този брой може да достигне 23 милиона, в допълнение към още 24 до 25 милиона дневни посетители.

Съгласно наредба от 2021 г., наречена „Амстердамски туризъм в баланс“, когато броят на нощуващите посетители достигне 18 милиона, съветът е „длъжен да се намеси“.

По-рано тази година градът стартира кампания, целяща да обезсърчи туристите, които посещават Амстердам за ергенски партита, предупреждавайки посетителите на възраст между 18 и 35 години за последствията от прекаляването с алкохола и наркотиците, както и от антисоциалното поведение.

Амстердам обяви, че ще забрани употребата на марихуана на улицата и ще въведе правила за консумацията на алкохол в квартала на червените фенери - традиционния център на легалната сексуална индустрия.

През 2019 г. властите решиха да забранят обиколките на квартала, позовавайки се на опасения, че секс работниците се третират като туристическа атракция.

В стремежа си да „ограничи туризма и да предотврати неприятностите“, Амстердам планира да ограничи речните круизи, да превърне хотелите в офиси и да съкрати работните часове на барове и клубове.

Малко вероятно е обаче центърът на града да стане зона без круизи в скоро време, казва говорителят на заместник-кмета пред CNN, като признава, че изпълнението на забраната ще „отнеме известно време“.