Сериозното повишение в броя на сделките и цените на недвижимите имоти в Дубай и Абу Даби идва на фона на увеличаващия се брой милионери, инвестиращи на пазара на имоти в Обединените арабски емирства.

Ръстът на пазара на имоти през първото полугодие в двете емирства надхвърли очакванията и на експертите, казва представител на консултантската компания CBRE пред Arabian Business.

„Очакванията ни бяха за малко по-висока активност спрямо силната минала година. Всъщност, това не е точно така, ако се вгледаме по-внимателно в случилото се на пазара на имоти в Дубай и Абу Даби“, казва Таймър Хан, ръководител на анализаторския отдел на CBRE за Европа, Близкия изток и Африка.

Броят на сделките с имоти в Абу Даби скача с 94.1% през първото полугодие на 2023 г. спрямо сравнимия период на 2022 г. Това се дължи най-вече на повишението от 160.4% на трансакциите с имоти в процес на строеж, става ясно от шестмесечния доклад на компанията.

Сделките с имоти в Дубай също чупят всички рекорди, като в сравнение с периода януари-юни 2022 г. се увеличават с 43.3%. По-силното търсене също е една от причините за бързото нарастване на цените на недвижимостите. 

Наемният пазар също е в подем, като ръст в стойностите на наемите в Дубай се отчита във всеки от шестте месеца на 2023 г.

„Очакваме забавяне на търсенето на имоти в следващите месеци в Дубай, на фона на увеличението от 43% за първата половина на годината", посочва още Хан.

От CBRE са на мнение, че трансакциите за цялата 2023 г. в Дубай и Абу Даби ще скочат над броя на сделките от миналата година, на фона на повечето купувачи от Азия и Европа.

Най-голямо ще е търсенето на имоти от средния клас, въпреки че луксозните жилища са на прага да отчетат рекордна година, според мнението на консултантската компания.