Стремежът към богатство трябва да е мотивиран от желание за финансова сигурност, а не от водене на луксозен начин на живот. При положение че започнете своето обучение рано и развиете правилните финансови навици, седемте цифри са постижима цел, пише Bankrate.

С помощта на финансови експерти, от изданието представят седем стъпки, с помощта на които човек може да се събуди милионер. Съветите са много прости, но до крайната цел достигат малцина.

Направете си финансов план

Да кажете, че искате да сте богати, няма да ви отведе до света на милионерите. Ще трябва да съставите план, в който да изчислите колко трябва да печелите и как ще инвестирате спестените пари.

Най-важното обаче е да следвате стъпките, предвидени в него и да не се отказвате да преследвате мечтата си.

Спестявайте

„Пестенето на пари означава, че трябва да поставите личните си финанси на първо място", казва Марк Хамрик, главен икономически анализатор на Bankrate.

Много специалисти в сферата са на мнение, че трябва да платим първо на себе си и да харчим останалите средства през месеца. Ако го направите, имате шанс бъдещото ви финансово положение да е по-добро от настоящото.

Най-добрата опция за начало е изграждането на фонд за спешни случаи, в който да имаме на разположение между 6 и 9 месечни заплати, с които да преминете през трудности (временна безработица, заболяване и други).

Финансови експерти са на мнение, че можем да започнем да пестим по 10% от заплатата ни, но този процент може да се покачва и до 15-20 на сто.

Живейте под възможностите си

Покупката на голям имот или скъпа кола само могат да намалят спестяванията ви. А колкото по-малко пестите и впоследствие инвестирате, толкова по-малки са шансовете ви да влезете в седемцифрения клуб.

„Финансовият ни успех ще зависи най-вече от това как управляваме парите си“, казва Хамрик.

Хората, които са си поставили цел да станат милионери, е малко вероятно да пилеят парите си за скъпи коли и почивки. Те също така не купуват имоти, които са прекалено големи за семействата им. 

Изплатете дълговете си

Да платиш първо на себе си е по-доброто решение от погасяването на заем или задължение по кредитната карта. Дългът е ваш враг.

Когато имате дълг, е много трудно да прогресирате към по-добро финансово бъдеще, защото плащате задълженията и данъците си, преди да можете да отделите пари за себе си.

Експертите в сферата на личните финанси са на мнение, че трябва да избягваме „лошите дългове“, като кредитни карти, заеми за покупка на автомобили и студентски кредити.

„Не купувайте нищо, което не може да платите за 2 или 3 месеца“, казва сертифицираният финансов експерт Джейсън Флъри.

Инвестирайте

На днешно време не са нужни много пари, за да започнем да инвестираме. Можете да започнете с инвестиции във взаимни фондове, покупка на борсово-търгувани фондове, определени акции или дивидентни компании.

При положение че имате на разположение спестени пари, можете да се насочите и към недвижимите имоти. Пасивният доход в този случай може да се осигури чрез отдаването на жилищата под наем.

Не забравяйте обаче да диверсифицирате инвестициите си, или както казват експертите – не слагайте всички яйца в една кошница.

Започнете собствен бизнес

В книгата си „Съседът милионер“ авторите Томас Стенли и Уилям Данко посочват, че 2/3 от милионерите сами са натрупали състоянието си, като повече от тях са предприемачи.

Авторите твърдят, че повечето милионери работят дълги часове, живеят скромно, пестят пари и правят умни инвестиции.

Предприемачите създават по-голяма част от състоянието си. През 1984 г. по-малко от половината хора в списъка на най-богатите 400 американци на сп. Forbes са милионери, които сами са натрупали парите си, спрямо 67% към днешна дата.

Финансовият консултант

Добрият финансов съветник може да ни посочи правилните инвестиции и стратегии, за да можем да достигнем по-лесно до целта ни.

Имайте предвид, че услугите му се заплащат, но така имате по-голям шанс да подобрите финансовото ви положение в бъдеще, отколкото ако сами правите планове за парите си.  

Изпробвайте и калкулатора на Darik Business Review: Кога ще стана богат