Пловдивското село Калековец се намира почти в центъра на Горнотракийската низина. Благоприятният климат и плодородните почви превръщат района в идеалното място за отглеждане на зеленчуци.

Централното му местоположение на картата на България пък е основен „виновник“ за превръщането на логистичната база на компанията „Русев и Русев син“ в своеобразен зеленчуков хъб за малки производители от цялата страна.

Днес дружеството произвежда и доставя за Лидл България над 60 вида местни плодове и зеленчуци - близо 50% от цялата родна земеделска продукция, която ритейлърът предлага.

Компанията осигурява достъп до рафтовете на веригата на повече от 30 малки и средни земеделски производители от цялата страна чрез своята логистична база и собствен хладилен транспорт.

В началото беше кладницата

История на „Русев и Русев син“ започва през 2009 г. с внос и търговия на култивирани гъби от Полша. Впоследствие компанията стартира собствено производство на кладница и култивирани печурки, които намират място на рафтовете в магазините на Лидл през 2013 г.

Днес гъбарникът, в който расте кладницата, се намира на шест метра под земята, а атмосферата и микроклиматът вътре са строго контролирани. Вследствие на инвестиции, чуждестранно ноу хау и сигурни доставки за Лидл, добивът на гъбата расте от 100 кг до 1.2 тона на ден.

Именно специфичните особености на гъбите, налагащи всекидневни доставки, провокират веригата да потърси съдействие от „Русев и Русев син“ за решаването на един сериозен проблем – осигуряването на достъп на малките български производители до клиентите на Лидл.

Ефектът Лидл

Собственикът и управител на фирмата Русалин Русев разказва, че от ритейлъра идва идеята за разширяване на дейността на компанията. Така от 2-3 палета гъби се стига до доставката на 350 палета зеленчуци и плодове дневно.

“Партньор сме на Лидл България вече 10 години и всяка година оборотът ни расте с близо 30%. Тази сигурност в работата ни позволява да инвестираме в модернизация и постоянно подобрение на цялата ни дейност.

Съвместната работа с Lidl ни помогна да построим нова логистична база, да разширим собственото си производство на гъби, а съвсем скоро ни предстои и да обновим автопарка с камиони с по-ниски вредни емисии“, посочва Русев.

Логистичната база на компанията в Калековец се състои от 8 хладилни камери с възможност за поддържане на температурен режим от -2 до +20 градуса в контролирана среда.

Има вместимост 2150 тона, или 10000 куб. м. Разполага с оборудване за пакетаж, етикетиране и съхранение на стоките.

„Русев и Русев син“ планира изграждането на още една логистична база в района, в която нивото на автоматизация ще бъде по-високо. Тя ще отвори между 30 и 40 нови работни места.

Проверени плодове и зеленчуци

Продукцията на всички доставчици на плодове и зеленчуци, работещи с Лидл, е сертифицирана по международния стандарт за качество GLOBALG.A.P. Той покрива критерии, като безопасна употреба на пестициди, работа с качествени торове и семена, анализи на водите и т.н.

Веригата прилага и строга система за контрол на качеството на продукцията, включваща няколко основни етапа – стриктен хладилен режим по целия път на продукта от полето до рафта в магазина, проверки и тестове при доставка в складовете, както и на място в магазина.

„Всички над 120 вида плодове и зеленчуци, които предлагаме ежедневно, преминават през строг лабораторен контрол, който включва и тестване за пестицидни остатъци.

При тези анализи следваме стриктно регулациите на европейското и националното законодателство. Това, което ни отличава обаче, е, че нашите изисквания са три пъти по-строги от нормативните. Затова работим със специализирани и акредитирани лаборатории в Германия и Гърция.

Те покриват всички наши изисквания, като прецизно тестват пробите за над 700 вида остатъци от пестициди“, казва Здравко Здравков от отдел „Стоково снабдяване“ в Лидл България.

„Зад всеки артикул на рафта в магазините на нашия партньор стоят усилията на много хора: тези на производителите, които се грижат за отглеждането на продукцията; нашите, свързани с доставки в срок и качество; и усилията на Lidl, благодарение на които до клиента достигат свежи и проверени плодове и зеленчуци“, посочва от своя страна Русалин Русев.

И добавя, че е оптимист - както за развитието на собствената си компания, така и за бъдещето на земеделския сектор у нас.