Близо 24 килограма бяло сирене на година консумира българинът.

Традиционният за страната ни продукт обаче постепенно отстъпва мястото си на трапезата на по-популярни видове чуждестранни сирена, сочат данни на Националния статистически институт.

През 2012 г., например, сме изяждали средно по 27.4 кг бяло сирене годишно, в сравнение с 23.9 кг през 2021 г.

На фона на бързо растящата популярност на моцарела, бурата и други по-специфични сирена, млекопреработвателната компания "Ненко Трифонов фуудс" се заема със задачата да върне на пазара у нас типично български продукт, изчезнал от рафтовете на магазините след 1989 г.

„В момента компанията ни е единствената, която произвежда сирене Дунавия у нас. Вярваме, че има пазар за този продукт“, казва директорът Бизнес развитие на "Ненко Трифонов фуудс" Наско Тачев.

Дунавия – хитът на 80-те години на миналия век

Производството на този вид сирене стартира в края на 70-те години на миналия век, като десетилетие по-късно е хит на пазара.

То достига 80 тона на ден през 80-те години на 20 век, разказва при посещението си в мандрата, в която "Ненко Трифонов фуудс" произвежда Дунавия днес, един от разработчиците на първоначалния продукт – доктор Марко Мирчев.

Технологията на създаване на млечния продукт позволява да се усвояват всички полезни суроватъчни белтъци, така че в Дунавия те са повече, отколкото в традиционното бяло саламурено сирене.

То е и по-здравословно, тъй като за приготвянето му се използва изцяло бъргарската закваска Лактобацилус Булгарикус, посочва още Наско Тачев.

Възобновяване на производството

"Ненко Трифонов фуудс" обмисля възраждането на Дунавия още от 2016 г. Компанията първоначално тества пазара с вноса на датско сирене от същия тип.

В началото на 2021 г. млекопреработвателната фирма, която е собственик на мандра "Ведраре", инвестира 6.6 млн. лева във високотехнологична линия за производство на Дунавия.

И ако сиренето се прави по оригиналната технология - само от свежо мляко чрез традиционния метод ултра филтрация, то на технологично ниво производствената линия е една от най-съвременните у нас.

Дело на датската компания Primodan, конфигурирала над 90 такива линии в света, капацитетът й е 7 тона сирене Дунавия на ден при непрекъснат процес на работа.

Ефектът Lidl

„Решението за инвестицията в производството на сирене „Дунавия“ взехме благодарение на твърдия ангажимент на Lidl към новия продукт.

Тази сигурност и добрите финансови показатели, които успяваме да постигнем с тях като най-големия ни клиент, ни помогнаха да осигурим нужното финансиране и да стартираме новото производство,“ казва Наско Тачев.

“Бизнесът с Lidl е коректен, предвидим и прозрачен. Откакто работим с веригата, само за една година успяхме да увеличим оборота си със 70%, а през следващите четири години да го удвоим,“ допълва той.

“Ненко Трифонов Фуудс е една от близо 250-те български компании, които са наши доставчици и партньори. Заедно с тях развиваме дългосрочни и устойчиви партньорства, помагаме им да разширяват производството, да инвестират в модернизация и да се развиват", заявява от своя страна ръководителят "Стоково снабдяване" в Лидл България Теодор Александров.

"Така до крайния клиент достигат по-качествени, изгодни и обичани български продукти, каквото е и сирене „Дунавия“. В това виждаме нашия принос към родните производители, който ние наричаме Ефектът Lidl. Затова и ще продължим да показваме добрите примери и да разказваме успешните истории на нашите български партньори,” завършва той.

От началото на май 2023 г. Дунавия се предлага и в магазините на Lidl под собствената марка „Родна стряха“.