Видеоклип на държавната железопътна компания на Китай, в който жените са призовани да се въздържат от поставяне на грим по време на пътувания с влак, предизвика ожесточена реакция и дебат за сексизма.

В събота клипът на China Railway е най-търсеният, най-четеният и най-обсъжданият в Weibo - подобна на Twitter социална медийна платформа на Китай. Това се случва два месеца след първоначалното му публикуване.

Гневният отклик на поста идва на фона на разрастващо се феминистко движение, което призовава за по-голямо равенство между половете в страната с население от 1.4 милиарда души, където мъжете често все още доминират в заседателните зали и висшите държавни органи и където в миналото феминизмът често е цензуриран, посочва CNN.

Публикацията изглежда е част от кампания на железниците за намаляване на антисоциалното поведение на пътниците и следва поредица от други клипове, които инструктират хората да не изхвърлят отпадъци, да не заемат местата на други и да не говорят твърде високо.

Представено през юли, видеото включва стилно облечена жена, която се подготвя да нанесе лосион и фон дьо тен на лицето си, седяща във вагон на високоскоростен междуградски влак.

Тя е прекъсната от мъж на съседната седалка, който я потупва по рамото, а след това в клипа се вижда лицето му, покрито с нейния фон дьо тен. „Няма нужда да се гримирам, красавице“, казва той на жената, която се извинява и му помага да се почисти.

Видеото с дължина около минута предизвика полемика, която не показва признаци на отслабване. До събота свързаният с него хаштаг е събрал 340 милиона гледания и 20 000 коментара. Много граждани определят клипа като обиден.

„Защо трябва да е толкова фокусиран върху пола, за да илюстрира нецивилизовано поведение?“ пита един потребител на Weibo. Други защитават правото на жените да се гримират с думите „в това няма нищо нецивилизовано“.

Китайските власти се опитват да защитят кампанията с коментар, разпространен от държавните медии, призоваващ хората да не я „тълкуват прекалено много“.

Публикуван за първи път в Nanfang Daily, коментарът твърди, че инциденти с грим, като показания във видеото, са сред „най-честите“ оплаквания. Въпреки това властите признават, че има пътници и с по-лошо поведение – прекалено шумните или заемащите седалката на друг пътуващ.

„Създателят на видеото не моли жените да не се гримират във влака, а се застъпва за цивилизована форма на пътуване и съобразяване с чувствата на другите пътници“, твърдят от компанията.

В отговор на запитвания от местната преса, служителите на горещата линия за обслужване на клиенти на China Railway посочват, че поставянето на грим не е забранено във влаковете.