Почиващите често приемат, че наемите в Airbnb и конкурентната й платформа Vrbo са по-ниски от цената на една хотелска стая. Това обаче обикновено не е вярно, изчисляват от Which?.

Уебсайтът сравнява цените на хиляди хотели - с изключение на петзвездните, с 300 000 обяви за нощувка за един човек в Airbnb и Vrbo по целия свят, като установява, че наемите надвишават средната цена в хотелите в 38 от 50 дестинации.

Частните наеми са почти една пета (19 процента) по-скъпи - средно $148 на нощ, в сравнение с $125 за хотелските стаи.

В някои дестинации туристите е възможно да похарчат близо 100 долара допълнително на вечер, избррайки да отседнат в частен апартамент под наем вместо в хотел, разкрива потребителската платформа.

Най-голямата ценова разлика е регистрирана в Санторини, където наемането на легло в Airbnb и Vrbo струва средно 251 долара на вечер - 71 процента (104 долара) повече от престоя в хотел (147 долара).

Междувременно, в португалския град Алмансил пътниците биха могли да спестят до 100 долара на нощувка, като изберат хотел (78 долара) пред частен наем (178 долара).

Живописният крайбрежен град Саутуолд в британския Съфолк привлича хиляди посетители всяка година.

Цената на хотелска стая в района (средно 192 долара) е сред най-високите в Обединеното кралство. Въпреки това, тя е значително по-ниска от средната цена за краткосрочен наем на имот във Vrbo или Airbnb, възлизаща на солидните 276 долара на вечер, или ръст от 44 процента (84 долара).

Четвъртата най-голяма разлика в цените е в Амстердам, където обявите за имоти с едно легло в Airbnb и Vrbo са с 58% по-скъпи на нощувка средно на цена от 226 долара, в сравнение със 143 долара на нощувка в хотел.

В САЩ най-голямата разлика в цените е регистрирана в Сан Франциско, където хотелите струват средно $65 на вечер, а частните наеми - $202, което прави престоя в хотел с $44 по-евтин.

А най-същественото несъответствие в Австралия е в Сидни. Там частните наеми са на цена от 150 долара на вечер, докато престоят в хотел струва 107 долара, или $42 по-малко.

Which? установява също, че хотелските цени в много азиатски градове са по-ниски, в сравнение с обявите в Airbnb и Vrbo. В Хонконг, например, краткосрочният наем е с 85 процента по-скъп. По-евтини са хотелите и в Сингапур, и в Дубай.

Тази тенденция обаче не се среща навсякъде. Във Франция, в която пазарът на краткосрочни наеми е един от най-големите в света, обявите в Airbnb и Vrbo са по-евтини или на същата цена на хотелите в пет от седемте дестинации, разгледани от експертите.

Which? отбелязва още, че частните наеми могат да предложат по-добра стойност при пътуване на по-големи групи, в сравнение с резервацията в хотел.