Някои градове привличат туристи, като премахват визови изисквани и раздават самолетни билети.

Амстердам обаче има проблем с прекалено многото посетители и сега казва на някои от тях, по-конкретно на британските мъже на възраст между 18 и 35 г., “да стоят надалеч”, ако ще пътуват до града заради наркотици или партита.

Местните власти са стартирали онлайн кампания във Великобритания през този месец, която има за цел да държи надалеч “причиняващите неудобство посетители”.

Около 360 000 души от Обединеното кралство са посетили Амстердам с преспиване през 2020 г., сочат данни на Statista.

Кампанията “Стойте надалеч” е насочена към посетителите, които използват фрази в онлайн търсачките, като “ергенско парти в Амстердам,” “обикаляне по пъбовете в Амстердам” или “евтин хотел в Амстердам”, при които им се показват реклами с предупреждение, казват властите.

Рекламите описват рисковете и последиците от “злоупотребата с наркотици и алкохол”.

Една от видео рекламите предупреждава, че “идването в Амстердам за бурна нощ + напиване = 140 евро глоба,” заедно с кадри на полицаи, които слагат белезници на млад мъж.

В друго видео е показан млад мъж на носилка. Тя е придружена с текста “идването в Амстердам, за да вземате наркотици + загубата на контрол = посещение на болницата.”

Местните власти казват, че ще разширят кампанията през годината, така че да таргетират туристи от Нидерландия и други страни от ЕС.

Хотелите в Амстердам са регистрирали около 1.75 млн. международни туристи и 1.1 млн. местни посетители през 2021 г., сочат данни на Statista.

Кампанията е само една от мерките, които Амстердам предприема, за да се бори с прекомерния туризъм и да привлича различни типове туристи.

Стартираща този месец, в нея ще се използват социалните медии и хотелите, за да информират посетителите за това какво се счита за неприемливо поведение в града, като например злоупотребата с алкохол, създаването на безредици и купуването на наркотици от улични дилъри, казват властите.

Градът също така обяви през февруари нови мерки в квартала на червените фенери с цел “намаляване на причиняваното неудобство и престъпленията.”

Те включват забрана за пушене на канабис на улицата, ограничена продажба на алкохол и по-ранни часове на затваряне през уикендите на барове, клубове и заведения, в които се предлага секс.

През 2021 г. кметът и общинските съветници на Амстердам подкрепиха планове за затваряне на квартала на червените фенери и създаването на “еротичен център” извън центъра на града, информира The Guardian.

Амстердам обаче трябва да “полага още повече усилия” в идните години, “за да предостави на града устойчиво място,” казва заместник кметът Софиан Мбарки.

“Амстердам е метрополис и това включва и голямо оживление, но за да поддържаме нашия град годен за живеене, избираме да поставим ограничения, вместо да позволяваме безотговорен растеж,” допълва още той.