Пандемията от COVID-19 не беше милостива към организаторите на сватби в Китай, където по традиция браковете са сложни и скъпи.

Но индустрията, оцеявана на почти 500 милиарда долара, сега е изправена пред още по-голяма заплаха - спад в броя на двойките, желаещи да се венчаят, съобщава Ройтерс. 

Тенденцията, която става все по-очевидна с отслабването на икономиката и спада в доверието на потребителите, тревожи и властите.

Те се опитват да повишат раждаемостта, която намаля до рекордно ниски нива миналата година и доведе до първия спад в броя на населението на страната за последните 60 години.

"Броят на браковете намалява и малцина са склонни да харчат много пари за сватби. Бъдещето на тази индустрия не изглежда обещаващо“, коментира пред агенцията Юан Дзялианг, който ръководи сватбена агенция в Шанхай от почти десетилетие.

Преди пандемията той решава да се насочи към сватбената фотография.

Миналата година в Китай са сключени 6.8 милиона брака, или с 800 000 по-малко, в сравнение с 2021 г. Това е най-ниският брой, откакто правителството започва да публикува тази статистика през 1986 г.

Очаква се спадът в брачните регистрации да изостри и спада на раждаемостта в Поднебесната империя, която сега е едно от най-бързо застаряващите общества в света.

Много градове отказват на неомъжените майки субсидии за отглеждане на деца или здравеопазване, а на раждането на извънбрачни деца често се гледа с лошо око.

"Имате много хора, които смятат, че бракът не е правилното нещо за тях. А все повече млади китайци са на мнение, че отглеждането на деца е твърде скъпо. Традиционната китайска сватбена индустрия вероятно е изправена пред трудни времена“, казва анализаторът на China Market Research Group Бен Кавендър.

Свиване на разходите и отлагане на тържествата

Преди удара на пандемията сватбите бяха голям бизнес в Китай, като Daxue Consulting оценява индустрията на стойност 3.6 трилиона юана (487 милиарда долара) през 2020 г.

Двойките традиционно залагат на златни бижута, изискан декор и луксозни заведения, но Франк Чен от Chen Feng Wedding Planning в Шанхай казва, че малко сватби тази година са имали бюджет от над 100 000 юана (13 736 долара).

"Хората са по-склонни да изберат по-семпла сватба в тесен кръг“, казва Чен, добавяйки, че преди десетилетие е било обичайно двойките да харчат милиони юани за събитието.

Много сватби, планирани за 2022 г., са отложени поради ограниченията, наложени заради COVID-19, затова в началото на 2023 г. някои агенции са отчели временен ръст на ангажиментите, който по-скоро се дължи на "наваксване" от предходната година.

Компаниите за бижута Chow Tai Fook и TSL заявиха, че очакват търсенето на сватбени бижута тази година да се върне към нивата отпреди пандемията. TSL обаче прогнозира, че дългосрочното бъдеще на индустрията ще зависи от силата на икономиката.

"Тазгодишният ръст е просто резултат от натрупването по време на пандемията. Някои от моите клиенти, които имаха отложени резервации, всъщност, се разделиха“, коментира пред Ройтерс организаторът на сватби Чуей, чийто бизнес в Сиан и Шанхай също отбелязва скок тази година. 

Скъпите бутикови сватби остават популярни

Икономическият спад засяга най-тежко средната класа и младите хора, което води до високи нива на безработица и свиване на разходите на домакинствата.

По-богатите потребители изглежда са по-добре защитени от макроикономическите сътресения и Джуъл Уанг, собственик на мрежа от магазини, продаващи сватбени рокли на американската дизайнерка Вера Уанг, очаква компаниите, специализирани в услуги от висок клас или по поръчка, да се справят по-добре от тези в ниския и средния сегмент. 

Уанг е и основател на булчинския бутик на Nora в Шанхай, който предлага луксозни рокли на различни дизайнери, включително Оскар де ла Рента и Каролина Ерера. По думите му, юни 2023 г. е бил най-добрият месец от десетилетие насам поради задържаното търсене.

"За нас има по-голям смисъл да намерим следващата булка, която може да си позволи нашите продукти, вместо да завземем по-голяма част от пазара“, смята Уанг, но все пак и тя остава предпазлива за бъдещето.

"Като пазар виждаме абсолютен спад в разходите. Нашата стратегия е да останем нишова компания. Не искаме да се движим с по-широкия пазар, защото не смятаме, че бъдещето му е кой знае колко добро", коментира бизнесдамата.