На 14 октомври 1939 г. се ражда Ралф Лорън – един от най-известните дизайнери на всички времена.

Той създава Ralph Lauren Corporation - глобално предприятие за милиарди долари.

Към момента нетното състояние на дизайнера се оценява на 6.7 милиарда щатски долара.

Днес ще ви разкажем неговата история:

Рожденото име на Ралф е Лифшиц, а родното му място - Бронкс, Ню Йорк. Семейството му са еврейски имигранти ашкенази от Беларус, като той е най-малкият от четирима братя и сестри.

Израствайки в еврейската общност в Бронкс, той играе рамо до рамо с друга звезда в модата - Калвин Клайн, както и с интериорния дизайнер Робърт Денинг.

На 20 декември 1964 г. той се жени за Рики Ан Лоу-Биър. Двамата имат три деца - Андрю е филмов продуцент и актьор, Дейвид е изпълнителен вицепрезидент по глобалната реклама, маркетинг и комуникации в Ralph Lauren Corporation, както и Дилън - собственик на Dylan's Candy Bar в Ню Йорк.

Ралф Лорън получава почетно рицарско звание през юни 2019 г. от принц Чарлз на частна церемония. Той е първият американски моден дизайнер, удостоен с него.

Ralph Lauren Corporation

Първата работа на Ралф Лорън е за Brooks Brothers като асистент по продажбите, преди да стане продавач в компанията за вратовръзки Rivetz.

На 28 години Лорън работи за производителя на вратовръзки Beau Brummell и убеждава президента на компанията да му позволи да започне собствена линия.

Това са първите продукти на корпорацията Ralph Lauren.

Заради интереса си към спорта, дизайнерът нарича първата си пълна линия мъжко облекло Polo, като я представя през 1968 г. Той работи в малко кътче от  шоурум в Емпайър Стейт Билдинг и сам доставя до магазините.

През 1969 г. универсалният магазин Bloomingdale's започва да продава ексклузивно модните артикули на марката. Това е първият път, в който Bloomingdale's отпуска на дизайнер собствен бутик в магазина.

През 1971 г. Ralph Lauren Corporation стартира линия от дамски ризи, които представят за първи път емблемата на играча на поло, появяваща се на маншета на ризата. Първата пълна дамска колекция е пусната през следващата година.

През 1971 г. Лорън отваря и магазин на Rodeo Drive в Бевърли Хилс, Калифорния - първият самостоятелен магазин за американски дизайнер.

През 1972 г. Ralph Lauren Corporation представя характерната за марката памучна мрежеста поло риза в различни цветове. С логото на играча на поло на гърдите, тя се превръща в емблема на стилния външен вид. Мотото на рекламната кампания е: „Всеки отбор има свой цвят – Polo има седемнадесет.“

Първите аромати на Ralph Lauren са пуснати в Bloomingdale's през март 1978 г. Представени са два парфюма – за мъже и за жени, което се случва едновременно за първи път в историята на модата.

Компанията навлиза на европейския пазар и се превръща в международна през 1981 г. с откриването на първия магазин на американски дизайнер на New Bond Street в Лондон.

Линията Polo Sport е представена през 1992 г., последвана от над десет допълнителни линии и придобити марки, включително Ralph Lauren Purple Label през 1995 г. и Lauren Ralph Lauren през 1996 г.

На 12 юни 1997 г. компанията става публично търгувана на Нюйоркската фондова борса.

Ресторантът с 98 места RL отваря врати през март 1999 г. в Чикаго в новопостроена сграда в непосредствена близост до най-големия магазин на Ralph Lauren. Последван е от откриването на още два ресторанта – Ralph's и The Polo Bar.

Компанията стартира своя уебсайт и онлайн магазин през 2000 г. На 29 септември 2015 г. е обявено, че Стефан Ларсон ще замени Ралф Лорън като главен изпълнителен директор. Той обаче продължава да заема длъжностите изпълнителен председател и главен творчески директор.

Автомобилна колекция

Ралф Лорън е добре известен със своята колекция от около 100 автомобила, някои от които изключително редки. Те многократно печелят състезания, а през 2005 г. колекцията му е показана в Бостънския музей за изящни изкуства.

Седемнадесет от автомобилите му са изложени в Musée des Arts Décoratifs в Париж през 2011 г. През 2017 г. колекцията му, която днес струва 350 млн. долара, заема централно място по време на Седмицата на модата в Ню Йорк.

Благотворителност

Ралф Лорън подкрепя множество инициативи за борба с рака. Фондация Polo Ralph Lauren създава American Heroes Fund след атаките от 11 септември, като и Ralph Lauren Center for Cancer Care and Prevention в Харлем.

Polo Fashion School се появява през 2004 г., а създадената през 2006 г. Polo Jeans G.I.V.E. (Get Involved, Volunteer, Exceed) цели да вдъхнови и насърчи общественополезния труд.

През 2014 г. Ralph Lauren Corporation си партнира с Royal Marsden по откриването на Royal Marsden Ralph Lauren Center за изследване на рака на гърдата.