Зимата идва. А за още един ски курорт във Франция това означава да се изправи пред реалността - няма достатъчно сняг, за да отвори врати за туристите.

Ла Сомбуи - семейна ски дестинация близо до Мон Блан във Френските Алпи, решава да демонтира ски лифтовете си, тъй като глобалното затопляне свива сезона до едва няколко седмици, което означава, че вече не е изгодно да ги оперира.

„Преди имаше сняг практически от 1 декември до 30 март“, казва кметът на града Жак Далекс пред CNN. Миналата зима обаче има само „четири седмици сняг и дори тогава той не е много“, добавя управникът. Това означава, че „много бързо на пистата се появяват камъни и скали“.

Ако отвори за по-малко от пет седмици през януари и февруари, курортът го очаква годишна оперативна загуба от приблизително 500 000 евро. Само поддържката на лифтовете възлиза на 80 000 евро годишно.

Ла Сомбуи не е огромен курорт – разполага само с три лифта и шепа писти, достигащи до максимална височина от 1850 метра. Но с набор от варианти, вариращи от експертни „черни“ до начинаещи „зелени“ писти, както и сравнително евтини ски карти, той е популярен сред семействата.

Това лято, когато настъпва времето за планиране на зимния сезон, е взето решение от градския съвет на Ла Сомбуи да затвори курорта, който местните власти управляват от 2016 г.

Въпреки че неговата ски инфраструктура трябва да бъде демонтирана възможно най-скоро, градът се надява, че ще продължи да привлича посетители.

Далекс посочва, че курортът, който предага опции и за летен туризъм, ще се превърне в място за „откриване и опазване на природата, разходки и спорт“.

На уебсайта на Ла Сомбуи вече е публикувано съобщение, в което се казва, че ски курортът е „окончателно затворен“ на 10 септември след решение на градския съвет.

Риск от доставка на сняг

Ла Сомбуи не е единственият френски ски курорт, изправен пред колапс. Миналата година друга малка алпийска ски дестинация - Сен-Фирмин, избра да премахне своя ски лифт заради свилия се от месеци на седмици зимен сезон.

Според френската еко група Mountain Wilderness, в страната са демонтирани 22 ски лифта от 2001 г. насам, като са налице 106 изоставени съоръжения в 59 курорта.

Според доклад, публикуван през август от научното списание Nature Climate Change, 53% от 2234 ски курорта в Европа вероятно ще страдат от липса на сняг в резултат на глобалното затопляне.

Изследване, излязло през януари в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, посочва „съществена възможност“ ръстът на глобалните температури да премине прага от 2 градуса по Целзий до средата на века.

Според кмета на Ла Сомбуи, „всички зимни ски курорти във Франция са засегнати от глобалното затопляне“, особено тези на средна планинска височина между 1000 и 1500 метра.

Не всеки в неговия град обаче е готов да се предаде без бой.

Петиция, стартирана тази година от асоциация Tous Ensemble Pour La Sambuy, настоява курортът да остане отворен, като се възприеме по-устойчив модел – главно чрез експлоатация на седалковия лифт през лятото.

Тя е събрала повече от 1900 подписа, а според Кристиан Байи - президент на асоциацията, групата предприема правни действия, за да отмени решението на градския съвет.

Далекс казва, че причината за затварянето е ясна. Той посочва, че „глобалното затопляне очевидно е в ход“ и се случва „дори по-бързо от прогнозите на учените“.

Кметът посочва още, че за ски курортите става все по-трудно да функционират, като много от тях са „принудени да се адаптират“ към новия климат.