След няколко скърцания ръждясалото колело най-накрая е изтръгнато от потъмнелия бял стълб, който някога гордо се изправя на склона на планината.

В края на миналия месец около стотина души се събират в малкото френско алпийско селце Сен Фермин, за да се сбогуват със своя ски лифт, докато малък екип работи по демонтирането му.

Причината? Съоръжението не се използва от години, защото вече няма сняг.

„Глобалното затопляне промени представата ни за това място“, казва пред CNN Дидие Бозон, 63-годишен жител и общински служител в Сан Фермин. „Трябваше да го върнем на природата“, добавя той.

Ски пистата е построена през 1964 г., за да помогне на децата от селото да се научат да карат ски близо до дома, преди да се справят с по-предизвикателните маршрути из Алпите.

Pixabay

Докато районът някога се е радвал на редовни зимни снеговалежи, през последните десетилетия нещата се влошават. Тази ситуация в момента се наблюдава и в други френски и европейски ски курорти. Климатичната криза се смята за виновна за скъсяването на ски сезоните и намаляването на снега и ледниковото покритие.

„Липсата на сняг означава, че за последен път лифтът е работил преди около 15 години и то само за един уикенд. Оттогава не е бил използван отново“, казва Бозон.

Забавление и радост

Но нещата невинаги са били такива, връща се той в младостта си, когато през зимата селото организира дейности за деца на ски пистата.

Местната спортна асоциация провежда състезания през уикендите и организира забавни събития за всички желаещи в сряда, последвани от церемонии по награждаване на площада в центъра на селото.

За съжаление, тези традиции се стопяват заедно със снеговете. И тъй като лифтът тихо ръждясва като тъжно напомняне за отминалите добри времена, селото решава да се отърве от него.

Рекордна гореща вълна

Екипът от около 20 работници демонтира цялата ски лифтова система за два дни. Групата вече го е правила около десет пъти в различни части на Франция.

Цената на целия демонтаж на ски лифта е около 20 000 евро, идващи основно от местните власти с помощта на благотворителни организации. Металът ще бъде рециклиран.

Едва ли това ще е последният демонтиран лифт. Тази година рекордна гореща вълна обхвана Франция и по-голямата част от Западна Европа, повишавайки температурите близо до или над 40 градуса за продължителен период през лятото. Горски пожари пламнаха в южните и западните части на страната.

В момента 62% от населението на Франция е изложено на „значителни“ или „много значителни“ климатични рискове, според данни на френското министерство на околната среда.

Страната може да се изправи пред много по-предизвикателно бъдеще, тъй като се очаква температурите да се покачат с 3.8 градуса до 2100 г. и дори с 6.7 градуса в най-лошия случай, според проучване, публикувано от изследователи от Météo France през октомври.

Изчезнал завинаги

По-рано този месец френският ски курорт Вал Торенс - най-високо разположеният в Европа, обяви, че отлага откриването на ски сезона с една седмица - до 26 ноември, заради „топлото есенно време“.

В Сен Фермин местните са решили да построят нещо на мястото на ски лифта, за да напомнят на децата си за тази част от историята. Мнозина се радват, че селото най-накрая може да продължи напред и да направи мястото полезно отново. Но усещането за загуба също остава.

„Мисля, че хората започват да осъзнават еволюцията на климата. Когато говорим за ски лифта, ние говорим за климата“, казва Бозон. „Изпитах лека носталгия. Трябваше да скърбим за цяла епоха, която никога няма да се върне,“ завършва той.